Rozdelenie a použitie bravčového mäsa
1. 6. 2009 Vaření
Bravčové mäso pochádza z ošípaných. Najkvalitnejšie mäso je z jednoročných kusov. Bravčové mäso je svetlo až tmavoružovej farby. Bravčové mäso má pomerne vysoký obsah vnútrobunečného tuku, stehno obsahuje približne 20g tuku, mastnejšie druhy až 50 - 60g/100g.
stehno - orech | Je vhodné na dusenie, pečenie, narezané narezne na vyprážanie. Stehno je potrebné rezať priečne cez vlákna. |
stehno - šál | Upravuje sa ako orech. Je šťavnatejšie. |
predné a zadné kolienko | Používame ich na varenie a pečenie v celosti. Môžu sa aj údiť. |
nožičky | Spolu s bravčovou kožou a hlavou sú vhodné na varenie huspeniny, nakoľko obsahujú veľa kolagénu. |
pečienka - karé | Karé je kvalitné bravčové mäso, vhodné na pečenie v celosti, narezané na kotlety dusením, pečením na panvici a vyprážaním. |
bôčik | Vhodný na pečenie v celosti, naplnenie a následné pečenie, varenie v celosti a následné natieranie pastami. Vhodný je aj na údenie. |
krkovička | Krkovička je najvhodnejšia časť na pečenie v celosti, na vyprážanie rezňov a iné pokrmy z rezňov. Je vhodná aj na údenie. |
pliecko | Vhodné je na prípravu gulášov, perkeltov, ako dusené so zeleninou, hubami, na rolády, plnené rôznymi plnkami. Zrolované pliecko je vhodné aj na údenie. |
hlava | Vhodná na prípravu huspeniny. |
lalok | Vhodný na varenie a následné potretie mletou paprikou, prípadne inými pastami. |
panenská sviečková | Je to v podstate bravčová sviečkovica. Je to najjemnešia časť bravčového mäsa. Používa sa na minútky, prípadne v celosti na pečenie a dusenie. |
Pozn. : Obrázok je prevzatý z www.mojerecepty.sk
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma pěstování jahodníků. Oblíbené ovoce snadno vypěstujeme i na malé zahrádce
Stačí malý záhon a můžeme se pustit do pěstování jahod. Již následující rok po výsadbě budeme sklízet lahodné plody. Další dva roky budou jahody v… Číst více
Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody jsou jedinečné, nenáročné a přitom velmi chutné. Jejich pěstování nevyžaduje žádné vyšší nároky a rostlinám ani nemusíme zajišťovat speciální… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Jaký je rozdíl mezi jedlou sodou, práškem do pečiva a droždím: Poradíme vám
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 20 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Radní v Miláně chtěli zakázat prodej zmrzliny po půlnoci. Je to tradice a tu nám neberte, protestovali naštvaní občané
Komentáře
28. 12. 2013 22:44
30. 5. 2012 16:19
15. 6. 2011 09:18
30. 11. 2010 21:54