Recepty z pohádek: Delikátní divoký pstruh Jezerní královny usnadní půst
5. 12. 2020 Vaření
Protože s blížícími se Vánocemi i nás postihla adventní nálada, přinášíme nový článkový seriál - Recepty z pohádek jsou recepty inspirované českou pohádkovou klasikou. Nejprve si uvaříme pstruha tak, jak by si ho jistě dala i Jezerní královna. Lehký a dietní recept skvěle zapadá do půstu a navíc je delikátní!
Pstruh potěší organismus i chuťové pohárky
Ryby jsou zdravé, dietní a ačkoliv naši předci si je během adventního půstu nedopřávali - to až pak na svátky - vy si je v době moderní klidně dát můžete, než se vrhnete na řízečky, cukroví a bramborový salát. Konkrétně pstruh je i u nás pěstovaná sladkovodní ryba, která se dá snadno a poměrně levně sehnat v každém supermarketu. U ryb je samozřejmě zásadní hlídat čerstvost, takže pokud máte možnost dostat se ke kouskům přímo od rybáře, v tomto případě se vyplatí si mírně připlatit.
Mohlo by vás zajímat
Pstruh je králem mezi sladkovodními druhy co do množství prospěšných omega-3 mastných kyselin. Do dietního jídelníčku se hodí i proto, že jedna porce o cca 80 gramech obsahuje pouze 120 kalorií a 5,2 gramu tuků, za to ale má 16,5 gramů bílkovin. Laicky řečeno to znamená, že pstruh zasytí, dodá potřebné proteiny, ale není tučný ani těžký, je tedy i lehko stravitelný.
Připravte si vynikajícího pstruha podle prvního ze série receptů inspirovaných klasickými českými pohádkami...
Divoký pstruh Jezerní královny - recept
Co budeme potřebovat?
- vykuchaného a očištěného pstruha (počet podle strávníků, jedna ryba = jedna porce)
- hladkou mouku
- sůl, pepř
- špetku kmínu a mleté papriky
- máslo
- ideálně čerstvé bylinky podle chuti, nejlépe tymián či rozmarýn, poslouží i šalvěj, petrželová nať či medvědí česnek
Mohlo by vás zajímat
Postup: Říká se, že v jednoduchosti je krása - a u pstruha to platí dvojnásob. Chceme-li si ho dopřát před vánočním obžerstvím, připravit jej co nejdietněji vůbec neuškodí. Pstruhy nasolíme a necháme chvíli odpočívat, aby z nich sůl vytáhla přebytečnou vodu. Do vykuchaného bříška jim vložíme snítky zvolených bylinek. Pak ryby lehce obalíme v mouce, do níž přidáme špetku soli, kmín a papriku.
Připravíme si pekáč, který vymažeme máslem a i do něj můžeme přihodit bylinky. Do pekáče pak naskládáme pstruhy, poklademe je máslem a pekáč přiklopíme. Tip: Pokud pečete víc než čtyři porce, místo pekáče použijte plech a ryby na něm pečte vyskládané po kusech, zabalené v máslem vymazaném alobalu.
Mohlo by vás zajímat
Ryby pak pečeme v pořádně předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Poté sundáme pokličku pekáče (v případě pečení v alobalu ale ryby neodkrýváme) a pečeme dalších 10 minut, dokud rybky nejsou krásně zlatavé. Během pečení v pekáči pstruhy poctivě poléváme máslovým výpekem. Podáváme s vařenými bramborami.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?
Vepřová kýta na mnoho způsobů: Možná vás překvapí, kolik jídel z ní můžeme uvařit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!