Historie vánočních tradic: Víte, že kapra v trojobalu na Štědrý večer jíme teprve sedmdesát let?
14. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Co si vybavíme, když se řekne štědrovečerní večeře? Jistě kapra a bramborový salát. Jenže on tady ten kapr není tak dlouho, jak bychom si možná představovali - rozhodně ne v té podobě, v jaké jej ve většině rodin dnes k nejslavnostnější večeři v roce podáváme. Jak je to s jeho historií v českých zemích?
Tradice smaženého vánočního kapra
Tradice obalovaného smaženého kapra se u nás objevila z pohledu historie teprve skutečně nedávno - na přelomu 19. a 20. století, tedy jen o něco málo déle než před sto lety. To ale pořád ještě nešlo o žádnou široce dodržovanou tradici. V té době se zkrátka kapr na vánočním stole začal objevovat. Proč právě tehdy? Mohl za to dostatek těchto ryb, které se podařilo odchovávat v rybnících, které v v desetiletích a dokonce i stoletích předtím strádaly. Obnovená a hojně rozšiřovaná tradice rybníkářství pak poslala na vánoční stůl i tuto typicky zdejší rybu.
Mohlo by vás zajímat
Ani v té době ale nebyly ryby na stolech žádnou neznámou. Velké oblibě se těšily již v pozdním středověku, kdy kuchaři uměli upravit jak kapry, tak ale i pstruhy, lososy, štiky, sumce - zkrátka téměř cokoliv rybáři z vody vylovili. Nešlo o žádné obalované smažené kousky, ale často o maso nakládané v kyselém nebo naopak sladkém nálevu. Už od 17. století tak zvláště šlechta měla rybu i na vánočním stole - tady se vycházelo ze skutečnosti, že jde o symbol křesťanství a postní jídlo. Mezi prostými lidmi se ale tato móda neujala, ani stědrovečerní stůl tehdy příliš nevybočoval z běžné střídmosti a prostoty. Když už byla na stole ryba, většinou jen jako symbol, tedy pečivo v tomto tvaru.
Může za to Rettigová
Kapra (ještě ne jako typické vánoční jídlo) začala ve své kuchařce propagovat až Magdalena Dobromila Rettigová v 19. století. Znovu se ale jednalo hlavně o stoly bohatších lidí - měšťanů a výše postavených vrstev. Mezi běžnou populaci tak štědrovečerní kapr připlul až s koncem první světové války. Pořád ale ještě nebyl podáván tak jako dnes. Naši předci si rádi pochutnali na kaprovi na modro nebo na černo - tedy buď v kyselé podobě s octem, nebo ve sladké variantě se švestkovými povidly.
Mohlo by vás zajímat
Běžnou součástí této sváteční večeře se kapr v té podobě, kterou dnes máme rádi, a kterou považujeme za tu "tradiční" - tedy obalený a osmažený - stává skutečnou masově rozšířenou zvyklostí dokonce až po druhé světové válce, na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. Příklad typického vánočního jídla, o kterém si mnozí myslí, že je zde již staletí, jen dokládá, jak krátká je lidská paměť a jak zkreslený pohled můžeme mít na celé lidské dějiny.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Masaryk hladověl a alkoholik Gottwald měl rád tučná jídla. Jak se měnily chutě našich prezidentů?
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Překvapivé účinky jogurtu: Vybělí vám zuby a pomůže na podrážděnou pokožku
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala