Upéct buchty v peci bývalo dívčí zkouškou dospělosti. Víte, k čemu sloužil tzv. kamnovec?
3. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Dnes je to pro nás něco skoro nepředstavitelného, ale není to tak dávno, co místo jednoduchého otočení čudlíkem musela hospodyně, která chtěla pro svoji rodinu připravit jakékoliv teplé jídlo, nejprve roztopit v kamnech, a to i v těch nejparnějších dnech. Bez ohně se jednoduše dříve vařit nedalo, kromě jasných nevýhod to ale mělo i určitá pozitiva...
Co je kamnovec?
Dnes jednoduše otočíme kolečkem plynového nebo elektrického sporáku, na těch ještě modernějších zařízeních se dokonce jen dotkneme plochy a můžeme vařit. V minulosti se o takové vymoženosti ale ženám samozřejmě ani nesnilo a za normální součást vaření tak považovaly i roztápění v kamnech, případně nanošení nebo i nasekání dříví. To nás sice dnes už nečeká, ale stejně bychom měli vědět, že i takové vaření na obyčejných kamnech mohlo mít svoje výhody.
Tou první a hlavní samozřejmě byla skutečnost, že taková kamna, ať už později volně stojící, nebo dříve hlavně kachlová, nepotřebovala žádný zdroj kromě dřeva, případně trochy uhlí. Vždyť z pohledu historie ještě velmi nedávno v mnohých obcích nebyla zavedena ani elektřina. To ale nebyla jediná výhoda takových kamen. Jejich součástí totiž býval i takzvaný kamnovec. Co to bylo?
Mohlo by vás zajímat
Kamnovec býval součástí kachlových kamen a sloužil k ohřevu vody na běžnou denní potřebu. Hospodyně tak do kamnovce nanosila vodu a při vaření ji tak automaticky ohřívala. Vodu pak mohla použít na mytí nádobí nebo dokonce na koupání. Ani litinové pláty kachlových kamen neplnily jen funkci zakrytí ohniště, ale daly se využít třeba při přípravě bramborových placek. Ty se pekly přímo na plátech a pamětníci tvrdí, že tu chuť nelze ničím nahradit.
V mnoha domcích byla kamna spojena s pecí, která také sloužila hned několika účelům. Tím prvním bylo samozřejmě vytápění místnosti, dále však také mohla pec být využita například k sušení ovoce nebo v zimě dokonce jako zateplená postel. Jistě jste už někdy slyšeli pojem "pecivál"… Tak ten pochází právě odtud. Když byla venku zima, hlavně dětem se z pece nechtělo a byly by se na ní válely klidně i celý den, kdyby je rodiče nepotřebovali pro práci kolem hospodářství, nebo nemusely do školy.
Mohlo by vás zajímat
Vařit na kachlových kamnech a hlavně péct v peci ale vyžadovalo od hospodyně velkou dávku zkušeností. Těžko bylo možné takovou troubu třeba pootočením kolečka ztlumit "z šestky na dvojku". Všechno se muselo regulovat jen silou ohně, a to nebylo jen tak. Však také dobré buchty z takových kamen bývaly jakousi maturitou, kterou když dívka úspěšně složila, mohla se i vdávat.
Chtěli byste se vrátit do takové doby? Možná bychom si to mohli jednou za čas třeba na týden vyzkoušet. Pravděpodobně bychom si po návratu do současnosti více vážili sporáku, který na nás čeká v kuchyni. Na druhou stranu, někteří mají pěkná kamna i s pecí třeba na chalupě. Patříte mezi ně? A vaříte během pobytu na chatě pěkně postaru? Napište nám do komentářů.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jedli prvorepublikoví četníci? V kasárnách frčely tzv. republikánské řezy
Naložené lahůdky se musí připravit předem. Naložit můžete uzeninu, sýry, zeleninu i maso
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
4. 2. 2021 10:57