Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
27. 2. 2021 Tipy a triky
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už naše prababičky. Poctivý vývar chutná každému, navíc umí dodat energii, takže bývá občas označován jako přírodní lék. Kromě toho má v kuchyni i další využití. Jak ho mít opravdu silný?
Chuť masového vývaru dělá... maso
Pokud chcete, aby byl vývar silnější, sáhněte po vyzrálejším mase. Z hovězího masa se nejčastěji používá přední hovězí. Dobrou chuť udělají i kosti. Jenom opatrně s morkovými, aby nebyla výsledná polévka příliš mastná. Kromě hovězího se polévky připravují také z telecího nebo drůbeže. Jestliže budete zpracovávat kuře s úmyslem použít skelet do kuřecí polévky, raději sáhněte po slepici. Kuřecí vývar totiž není tak silný a hodí se maximálně k přípravě dalších jídel. Sice je to méně obvyklé, ale vývary se vyrábějí i z kachního, husího nebo králičího masa.
Mohlo by vás zajímat
Co se zeleninou?
Tedy abychom byli přesní, do základního vývaru, jemuž se také říká bujon, můžete přidat cibuli ve slupce, která mu dodá barvu. Další zelenina do něj ale už nepatří. Nicméně, pokud vaříte vývar se záměrem vyrobit z něj rovnou polévku, zeleninu ve finální fázi vaření přidat můžete. Obvykle se používá celer, petržel, stroužky česneku a mrkev. S tou zacházejte opatrně, protože větší množství může polévku spíš přisladit. Pro lepší barvu se také přidávají sušené nebo čerstvé houby. Ty ovšem nezapomeňte ve finále vyndat.
Bujon musí táhnout
Tedy nikoliv do háje, ale pěkně do síly. K vybranému masu přidejte hovězí kosti, které je třeba pečlivě omýt, aby na nich nezůstaly úlomky, které pak dělají ve výsledné polévce neplechu. Vše dejte vařit. Jakmile obsah hrnce vzkypí, ztlumte výkon plotýnky a nechte zvolna probublávat. Platí, že vývar by se měl dělat, takzvaně táhnout, alespoň tři hodiny. Jak dlouho přesně to bude záleží na typu hovězího masa. Pamatujte! Vývar se solí až v druhé půlce vaření a v této době se do ní přidává i neoloupaná cibule. Když maso změkne, je základ vývaru hotový. Obsah dále přelijte přes cedník, ve kterém se zachytí případné nečistoty z kostí a vývar nechte odstát. Dokonalé čistoty bujonu dosáhnete tak, že do vývaru přidáte jeden až dva vaječné bílky. Polévku zvolna zahřívejte a bílky šlehejte. Když se srazí, stáhnou s sebou kal a tuk. Pozor! Na povrchu polévky přitom vznikne pěna. Tu je třeba sebrat lžíci a tekutinu opět přecedit.
Mohlo by vás zajímat
V jednoduchosti je krása
Tedy spíš chuť. I proto se bujony podávají ve své základní verzi. Vývar by měůl být horký, někdy se servíruje s čerstvým žloutkem rozklepnutým na dno talíře a rozšlehaným. A už naše prababičky říkávaly, že v polévce nesmí chybět zelené. Jednak dodá vitamíny a za druhé takto ozdobené jídlo lépe vypadá. Bujon chuťově ladí s petrželkou nebo pažitkou.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity?… Číst více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
V nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu se… Číst více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni… Číst více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak nastrouhat a uchovat citronovou kůru Citrony předem dobře omyjeme a osušíme. Při strouhání dáme pozor na prsty, abychom se nestrouhli. … Číst více
Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička,… Číst více
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Hovězí maso z české domácí gastronomie postupně mizí. Mnoho lidí neví, jak ho připravit, a má obavy, aby nebylo tuhé. Přitom nejde o nic složitého.… Číst více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Známá řčení o jídle: Kdo slavný řekl, že "hlad je nejlepší kuchař" a proč "pozdní hosti jedí kosti"?
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Kozí nebo beraní rohy ve sladkém nálevu s rozinkami: Tento recept doporučujeme vyzkoušet
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při vaření vývaru: Na vině nezdaru může být horká voda, pěna na hladině nebo rychlý var polévky
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Komentáře
13. 3. 2021 12:00