Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
26. 2. 2021 Vaření
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte náboženské, zdravotní nebo jiné důvody, v moderní době může být těžké upravit jídelníček tak, aby odpovídal tradičním postním pravidlům. Poradíme vám, jak na to.
Půst je očista pro tělo i duši
Tradičně vždy platilo, že v období půstu před Velikonocemi se nejedlo vůbec žádné maso a obecně se vařilo velmi jednoduše, prostě a ze základních surovin. Účelem půstu byla fyzická očista po projedených Vánocích a masopustních slavnostech, která měla napomoci očistě duchovní; člověk oproštěný od požitků jako je tučné jídlo a alkohol se mohl lépe soustředit na přemítání o Bohu i vlastních hříších.
Mohlo by vás zajímat
Moderní společnost již nežije v tak těsném propojení s vírou a náboženstvím, přesto se do půstu stále rádi pouštíme - jen tomu teď říkáme detox. Chcete-li tedy tělu ulevit po zimě, i vy můžete půst dodržet a upravit si jej podle sebe. Vynechání masa i alkoholu by však mělo být základem. Někteří z nás ale třeba ví, že hodně hřeší na sladkosti a jsou na cukru závislí. Jiní zase hodně kouří nebo to přehání s kávou... Prakticky vše, čemu holdujete nadbytečně a není to zrovna ideální pro vaše zdraví, můžete v této době omezit nebo se toho úplně zbavit.
Nebojte se luštěnin
Jak vařit v době postní? Vaší základní surovinou budou nyní luštěniny. Všechno od fazolí přes hrách a různé druhy čočky až po cizrnu by si v postní době mělo najít stálé místo ve vaší spíži. Luštěniny často najdete na talíři vegetariánů, protože obsahují hodně bílkovin, ale také komplexních sacharidů. Zato je v nich málo tuků, a tak se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, což je dobré. Nespornou výhodou luštěnin je, že se dají zpracovat na mnoho způsobů. Můžete je uvařit a přidat do salátu, ale také jsou z nich skvělé polévky, třeba čočková s kari a květákem. Je možné vyrobit z nich různé kaše, které poslouží jako samostatné jídlo i jako příloha například k vařenému vajíčku. Určitě se nebojte ani luštěninových placek a karbanátků, které hravě nahradí maso ve vašem oblíbeném burgeru. Jde o to dobře to okořenit.
Mohlo by vás zajímat
Síla čekanky
Patříte-li k těm, kdo nevydrží den bez velké dávky přidaného cukru, možná jste se v postním období rozhodli jej výrazně omezit. Úlevou pro vás jsou klasické pomůcky dietářů; čerstvé ovoce a vysokoprocentní tmavá čokoláda. Je tu ale ještě něco, co doporučujeme vyzkoušet - ať už do čaje nebo při pečení moučníků můžete cukr nahradit čekankovým sirupem. Čekankový sirup sladí podobně jako med, ale obsahuje o 95 % méně cukru, výrazně méně kalorií, ale o to více vlákniny. Navíc je zdravý pro zuby i pro střevní mikroflóru.
Mohlo by vás zajímat
Kotlík je kamarád
Možná máte pocit, že postní vaření je oproti tomu normálnímu složité, ale není tomu tak. Kromě luštěnin se pro tuto dobu výborně hodí i rýže. Velký hrnec plný "českého rizota", které povaříte spolu se zeleninou či houbami a dochutíte jej bylinkami vás zasytí a navíc moc nestojí. Zároveň zkoušejte brambory na různé způsoby - například pečené měsíčky posypané uzenou paprikou a podávané s domácím dipem z jogurtu a bylinek mohou být opravdu skvělou rychlou večeří. A co třeba staré dobré brambory na loupačku s tvarohem? Výživné jídlo našich babiček a dědečků si určitě zamilujete.
Mohlo by vás zajímat
Inspirace tradicí
Když už je řeč o babičkách a dědečcích; naši předkové během půstu rádi jedli pučálku a pražmu. Co to je, ptáte se? To jsou tradiční recepty, které se připravovaly zejména na českém venkově. Pučálka se dělá tak, že se vezme hrách, nechá se nabobtnat, pak naklíčit a nakonec se nasucho opraží na pánvi nebo upeče v pekáčku. Pučálka se jedla buď se smaženou cibulkou a kysaným zelím, nebo dochucená medem a smetanou. Pražma je v podstatě totéž, jen se připravuje z naklíčeného obilí. V tomto případě se ale klíčky před pražením olámaly a používaly v jiných jídlech, protože teplo by je znehodnotilo. A co třeba kočičí tanec, ten jste někdy jedli? Je to název, který se obecně vžil pro talíř plný zbytků. Mohou to být pokrájené knedlíky osmažené s vejcem a cibulí, ale také třeba rýže s čočkou nebo hrách s kroupami. Důležité je směs dochutit utřeným česnekem, majoránkou a petrželovou natí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Vyrobte si zázračný přírodní sirup proti chřipce. Stačí tři suroviny a budete jako rybičky
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
Červená na hubnutí, černá proti stárnutí: Zkuste snadné čočkové recepty pro štíhlou linii
Čekanka: Prosincová bylina, která dokáže uzdravovat a vyrábí se s z ní náhražka kávy