Zemská jablka k nám dovezla Marie Terezie. Víte, proč se brambory mají vařit ve slupce?
5. 3. 2021 Vaření
I když brambory pocházejí až z druhého konce světa, přesněji řečeno z Jižní Ameriky, jsou s námi v Evropě už stovky let a nejspíš proto nám tak trochu zevšedněly. Málokdo si tak uvědomí, že vynecháním brambor ze stravy se připravuje o velmi důležité živiny.
Zemské jablko
Tak zní původní pojmenování brambor pocházející z druhé poloviny sedmnáctého století. Z něj pak vznikla řada lidových názvů, z nichž nejznámější jsou asi zemáky. A stejně, jako nouze naučila Dalibora housti, naučila Čechy jíst brambory, jelikož ti se k nim zprvu stavěli odmítavě. Tehdejší panovnice Marie Terezie dala dovézt brambory z německého Braniborska. Lidé jim začali říkat podle Braniborů – brambury, což už pak byl kjen krůček k dnešnímu názvu brambory. K většímu pěstování dopomohli v Čechách takzvaní "bramboroví kazatelé", což byli kněží, kteří chodili po zemi a přesvědčovali lidi k sázení brambor.
Mohlo by vás zajímat
Proč jíst brambory?
Odpověď se nabízí sama - protože jsou dobré, a to nejen chuťově, ale i ze zdravotního hlediska. Obsahují totiž řadu vitamínů a minerálů. Pro někoho bude překvapením obsah vitamínu C. Aby ho z brambor při kuchyňské úpravě příliš neubylo, naučte se je vařit ve slupce. V jedné bramboře se skrývá i významné množství vitamínů skupiny B, které jsou odpovědné za různé metabolické procesy. Z minerálů je určitě třeba zmínit mangan a draslík, který přispívá k normální hladině krevního tlaku a cholesterolu. Jelikož brambory obsahují také škrob, který funguje na podobné bázi jako vláknina, zasytí vás a nebude vás po krátkém čase honit mlsná.
Nejlepší úprava? Na loupačku
V ideálním případě je nejlepší vařit brambory ve slupce, ale ať už je vaříte jakkoliv, platí, že byste je nikdy neměli nechat ležet dlouho ve vodě, aby zbytečně nepustily vitamíny a minerály. Vybírejte přibližně stejně velké hlízy; tak budete mít záruku, že všechny změknou ve stejnou dobu. Abyste zkrátili dobu vaření brambor a nepřišli tak o cenné látky, dejte je do vroucí osolené vody s trochou kmína. Nejprve je třeba brambory vařit zprudka, a pak je na mírném plameni dodělat. Hotové brambory ihned slijte. Před servírováním je klidně nechte v hrnci, ale nádobu nezakrývejte. Zbytečně by zlojovatěly a ztratily dobrou chuť. Na talíři na vařené brambory nezapomeňte přidat máslo a na ozdobu čerstvou petrželku nebo pažitku.
Mohlo by vás zajímat
A, B nebo C?
Řada lidí vezme v krámě pytlík brambor, odnese ho domů a cosi z něj uvaří. Ve finále se diví, proč se to nepovedlo. Důvod je jednoduchý. Není brambora jako brambora, proto je pěstitelé rozdělili podle typů a označili písmeny. Až tedy příště půjdete do obchodu, věnujte pozornost tomu, jaký typ kupujete. Pokud na něm najdete označení varný typ A, znamená to, že mají pevnou konzistenci a nerozváří se, jsou tedy vhodné jako příloha, do salátů nebo pro vaření ve slupce. Typ B je nejpoužívanější. Brambory s tímto označením jsou poloměkké, tedy polomoučnaté a hodí se do polévek, salátů či jako příloha. Ve varném typu C, tedy moučnatém, se nachází nejvíc škrobu, proto po těchto bramborách sáhněte, když budete připravovat bramborovou kaši, šťouchané brambory nebo bramborové těsto.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
Masopust každoročně začíná hned po třech králích.… Číst více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, abyste si věděli rady, pokud se rozhodnete zabijačku realizovat vlastními silami doma, z vámi… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí.… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?
Není to tak dlouho, co skončil předvánoční půst a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 8 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29