Dobro došli? Nečekejte na prázdniny a připravte si chorvatskou pljeskavicu už teď!
6. 6. 2021 Vaření
Doba dovolených je tady. Pokud se ale na ten svůj týden štěstí teprve chystáte, nalaďte se už dopředu jídlem, které si dopřávají místní. U Jadranu je to typicky plejskavica. Voňavou masovou placku si ale levou zadní připravíte klidně na břehu jihočeského rybníka.
Srbská „svíčková“
Tak by se s trochou nadsázky dala označit pljeskavica, grilovaná tenká placka ze směsi mletého vepřového, hovězího a jehněčího masa, cibule a koření. Tohle národní jídlo Srbska je podle knihy Food and Culture oblíbené také v Bosně a někteří kuchaři přísahají, že se pljeskavica „narodila“ právě tam. Každopádně „frčí“ i v Chorvatsku, Černé Hoře a Severní Makedonii. Pljeskavica se dle údajů turistického průvodce Bradt Travel Guides obvykle podává s cibulí a paprikovým ajvarem v housce či placce typu pita, anebo s hranolky. Může být servírována též s kaymakem, což je kyselá smetana z ovčího mléka, či s pikantním sýrovým salátem Bouřlivákem (Urnebes). Pljeskavica se připravuje ve více druzích. Například Leskovac Pljeskavica je velmi pikantní a obsahuje cibuli, Šar Pljeskavica je plněná kačkavaljským sýrem a na Hajduk Pljeskavici se míchá hovězí maso s uzeným vepřovým. Někdy se masová směs také nastavuje strouhankou a sádlem a někde koupíte dokonce i pljeskavicu rybí s krevetami.
Mohlo by vás zajímat
Cibule a česnek
Ať už děláte pljeskavici z jakéhokoliv typu mletého míchaného masa (kromě ryby), neobejdete se bez cibule a česneku. To je prostě základ, který dává grilované placce ve spojení s masem, solí a pepřem její jedinečnou chuť. Variabilně se pak do této základní směsi může přidat i kousek slaniny nebo chilli. Pljeskavica se na Balkáně nepovažuje za něco mimořádného, naopak, jde o běžné pouliční jídlo, které nabízejí také v mnoha obyčejných restauracích na březích Jaderského moře. Jestli se ale letos k moři nedostanete, nebo se nemůžete dočkat, udělejte si tuhle balkánskou lahůdku už teď!
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Rozhodněte se, z jakých druhů masa budete pljeskavici dělat a maso umelte. Poté jej smíchejte se solí a pepřem a dejte na dvě hodinky (nebo přes noc) do chladu. V tento moment ještě nepřidávejte cibuli. Masová směs dochucená pouze solí a pepřem totiž vydrží déle bez ní. Před samotným grilováním maso promíchejte s nadrobno nasekanou cibulí a s česnekem. Cibuli můžete rozmixovat s trochou vody, přecedit a vzniklou směs přidat do masa. Vznikne jemnější konzistence. Tomu také může pomoci trochu vody. Maso je zároveň nutné velmi důkladně míchat tak dlouho, až se přestane lepit. Poté jej opět uložte na chvíli do chladu, aby se vám placky lépe tvarovaly. Samotné placky by měly být nízké a široké, tedy přesný opak hamburgeru. Pljeskavici grilujte z obou stran, případně dejte na jednu placku sýr, přikryjte druhou plackou a až pak ugrilujte. Zkrátka, udělejte si pljeskavici podle své chuti. Ať si pak můžete v duchu říct: Nema problema!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Středomořská dieta: Můžete pít víno, jíst těstoviny a stejně shodíte nežádoucí kila
Nejlepší sekaná: Jak to udělat, aby byla šťavnatá a nepopraskala?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 29 minutami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 10 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 17 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Oregano čili dobromysl známe z jihoevropské, mexické i české kuchyně. Voní podobně jako majoránka a stejně tak se používá
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář