Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi
23. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv „rajdu“ s knedlíkem si dáte patrně asi vážně jenom u nás, omáčka z rajčat jako taková vznikla v Itálii před mnoha staletími. Rozdíly jsou ve způsobu dalšího využití, samozřejmě servírování, ale i v přípravě.
Al sugo
V hlavní roli rajčata. To platí o rajském protlaku, rajské polévce a rajské omáčce, kterou Češi milují. Vynikající omáčka se u nás nejčastěji podává s houskovým knedlíkem, někdy s těstovinami typu kolínka, a bývá doplněna plátkem měkkého hovězího, nakrájeným vařeným jazykem, vařeným paprikovým luskem s masovou náplní nebo kuličkami z mletého masa. Rajská omáčka jako taková je v tuzemsku oblíbená, ale nejedná se o náš vynález. Podle všeho ji vymysleli Italové; první písemně zaznamenané recepty na rajčatovou omáčku najdeme v knize Il Cuoco Galante od Vincezna Corrada, která pochází z roku 1773. Tam je ale rajčatová omáčka popsána spíše jako dochucovadlo podávané v menších porcích, takže něco jako kečup nebo dip. Důležité je, že základem vždy byla spařená a pak s kořením rozvařená rajčata.
Mohlo by vás zajímat
Z dochucovadla na omáčku podávanou přímo jako součást hlavního chodu rajská povýšila v roce 1790, kdy se takto objevuje v kuchařské knize Francesca Leonardiho L'Apicio moderno. Zhruba o 50 let později podle knihy Jídlo: Dějiny chuti od Briana Cowana se rajská rozšířila po celé Evropě. V Itálii je rajská omáčka dnes nazývána sugo a je stavebním kamenem klasické pizzy, protože se jí těsto potírá předtím, než se na pizzu nakladou další ingredience. V italské kuchyni je rajčatový sós používán také jako základ pro výrobu omáček k těstovinám. Kdybyste před Itala položili talíř s českou rajskou, asi by byl ale trochu zmatený.
Správná česká rajská
Bohužel; o tom, kdy a koho v naší kotlině napadlo udělat z rajské omáčky pokrm podávaný s kusem masa a knedlíkem, nemáme žádné informace. Důležité ale je, že je to dobré, a proto si to udrželo popularitu mnoho let - rajská u nás není žádná novinka. I díky tomu vám můžeme poradit, jak základní recept na skvělou omáčku dotáhnout k dokonalosti.
Mohlo by vás zajímat
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 3 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 14 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 16 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Komentáře
1. 7. 2021 18:37
25. 6. 2021 14:08