Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
31. 10. 2021 Vaření
Říká se, že na neděli má být napečeno. Tuhle tradici ctí i televizní pořad, kterým provází Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země. V dnešním díle kromě sladkých vázaných koláčků připravovala i kynutou slanou buchtu na plech, bramborový bác!
Vesničko má, středisková…
Pamatujete na oblíbenou českou komedii? Právě v lokalitě, kde se celý film odehrával, probíhal také poslední díl pořadu Pečení na neděli, tedy přesněji v oblasti Sedlčanska. Malebný kraj na rozmezí středních a jižních Čech je typický krásnou přírodou plnou lesů a luk, nevšedních balvanů různých tvarů a velikostí, skal, skalek, lomů, rybníků, potůčků a tůní a také dobrého jídla. Pro zdejší kuchyni je typické prolínání krajin a jihočeských vlivů. Ochutnáte zde tedy jak kulajdu, zelňáky a žahour, typické pro jižní Čechy, tak oblíbená hornická jídla, uhlířinu, pivní polévku nebo bramborový bác, tedy lahůdky typické pro okolí Příbrami. A právě bramborový bác si dnes můžete upéct podle originálního místního receptu. Pojďte na to!
Mohlo by vás zajímat
Bramborový bác
Co to vlastně je? Kynutá slaná buchta na plech, plná majoránky a česneku, ochucená škvarky. Že vám to něco připomíná? Jistě, je to takový obří nadýchaný bramborák, kterému krásu načechrává maková posypka.
Ingredience:
*2 velké brambory
*½ l mléka
*80 g droždí (2 kostky)
*2 vejce
*9 lžic sádla
*palice česneku
*pepř, sůl
*hrst majoránky
*620 g (i více) polohrubé mouky
*větší hrst škvarků
*mák nemletý
*sádlo na vymaštění plechu a potírání
Jak postupovat: Nejdříve dejte do trošky vlažného mléka vzejít droždí. Mezitím do mísy nasypte mouku, rozklepněte celá vejce, vlijte zbytek mléka, přidejte koření dle chuti, tedy pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku, a nakonec vmíchejte nahrubo nastrouhané oba brambory. Do směsi vlijte vykynuté droždí a vše promíchejte v hmotu, konzistence jako hustší kynuté těsto. Plech silněji vymažte sádlem a hustě vysypte mákem až po okraj, těsto vlijte na plech a povrch posypte mákem a pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte v troubě na 200°C asi 20 minut, až jsou okraje křupavé a těsto se odlepuje v rozích. V polovině pečení znovu přemastěte povrch sádlem a to samé opakujte na konci pečení. Po upečení nechte bác vychladnout a krájejte na kostky.
Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Marie Terezie ujížděla na kávě a ořechovém dortíku a milovala drůbež, především šťavnaté a voňavé kuře à la zajíc
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 11 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 15 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Komentáře
4. 11. 2021 13:42