Luxusní hostiny ve středověku? Na stolech nechyběly labutě, med ani vzácná koření!
7. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Dnes zdravý jídelníček zahrnuje hodně zeleniny, ovoce, kolikrát je bezmasý a o sladkostech ani nemluvě. Ale pro středověké pány by naše kuchyně byla nejen projevem neúcty, ale také by to znamenalo ostudu jejich jména. Pojďte se podívat, co se tehdy podávalo na panský stůl!
Maso, moučníky a koření
Středověké stravování ve vyšších vrstvách společnosti se točilo kolem předvádění se a extravagance. Kromě pompézního oblečení to byl jeden z mála způsobů, jak lidé mohli zapůsobit na ostatní. Předvádět se u jídelního stolu znamenalo mít drahé a luxusní jídlo. Chléb byl tak běžný, že nikdy nebyl podáván samotný, bylo by to považováno za faux pas. Místo toho byl stůl středověkého pána plný masa, dezertů a spoustou dováženého koření. Rolníci si takový život nemohli dovolit, tudíž čím vzácnější a exotičtější byla jídla na pánově stole, tím lepší bylo jeho postavení.
Mohlo by vás zajímat
Masa až nad hlavu
Ačkoli je dnes kuře považováno za jídlo pro masy, ve středověku bylo cenným aktivem. Slepice snáší vajíčka a mohly mít proto dlouhodobý užitek pro celý dvůr. Kuřecí na králově stole bylo proto považováno za luxus a často se připravovalo na bylinkách a vzácných olejích. Ryby byly zejména ve vnitrozemí drahé, ale byly běžnou volbou pro „rybí dny“, kdy se dle církevního kalendáře nesmělo jíst maso. Ryby nebyly považovány za maso, takže pro movité byly jasnou volbou. Dalším zdrojem bylo masa byl lov. Byl nezbytnou součástí středověkého šlechtického života a úspěšný lov zaplnil stoly kvalitní zvěřinou z panských lesů. Středověcí kuchaři však na rozdíl od současných nevyhodili ze zvířete ani kousek. Nejlepší maso si nechávala šlechta, další části se podávaly méně movitým. Ani stráže a lidé pracující u dvora nepřišli zkrátka. Pánové jim často dělali radost koláči z vnitřností na důkaz vděku. Vysoce ceněné byly také labutě, pávi a další vzácné ptactvo. Většina byla vyhrazena pro krále, protože ani vévodové a nižší šlechta si je nemohla dovolit. Důkazem okázalosti je dochovaný „nákupní lístek“ Richarda II., kde si objednává jedenáct tisíc vajec nebo 500 litrů mléka.
Mohlo by vás zajímat
Jak to bylo s pitím?
Víno náleželo mezi nejdůležitější nápoje nejen na dvoře Lucemburků, kteří vládli i Českým zemím. Oblíbená tam byla bílá vína z Porýní, z červených vína francouzská, zejména burgundská. Právě odtamtud nechal Karel IV. přivést odrůdy vysazované v Polabí, byly předchůdcem rulandského modrého a bílého. Hygiena nebyla ve středověku velkým trendem, bylo naprosto běžné, že se pilo pivo místo vody, což bylo ve výsledku bezpečnější, jelikož se musí voda pro výrobu piva nejprve vařit. Víno bylo však i u nás na královském stole nejoblíbenější. Pro zahnání žízně bývalo víno lehčí, někdy se opravdu ředilo vodou. Francouzská móda, projevující se v oblasti stravování upřednostňováním kyselých chutí, vedla dokonce tak daleko, že se v té době do vína přiléval ocet.
Mohlo by vás zajímat
Nesměla chybět sladká tečka
Dnes je běžné jíst v chodech – předkrmy, po nich hlavní jídlo a nakonec dezert. V nejlepší středověké společnosti však neexistovala koncepce chodů. Místo toho bylo k dispozici rovnou úplně vše. Jedním z oblíbených pokrmů byla jáhlová varmuže, což je jáhlová kaše ochucená medem a ovocem. Dále hrách vlaský v homoli, který na dnešní dobu představuje ne úplně typickou kombinaci surovin – a sice hrách, med, rozinky, sádlo a trochu šlehačky na dochucení. Z těchto komodit se připravila taková homole, mající podobu dnešního dezertu. Polévala se medem, což bylo jedno z nejčastějších sladidel.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?
Obyčejná cibule jako svatební dar? Ve středověku to byla obrovská pocta
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Pivo v misce nebo pečená toulavá kočka: Středověký jídelníček chudých byl noční můra
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu