Německá bílá klobása vznikla díky kocovině! Jak tuhle delikatesu uvařit?
27. 12. 2021 Historie a zajímavosti
Weisswurst máme spojený především s vánočními nebo farmářskými trhy v sousedním Německu, kde si ji můžeme vychutnat s preclíky nebo s čerstvým pečivem.
Specialita, která vznikla náhodou
Weisswurst je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších bavorských pokrmů. Přitom je na trhu teprve od roku 1857. Podle legendy byla bílá klobása poprvé vyrobena jednoho chladného únorového rána v Mnichově. Jak uvádí chefkoch.de, řeznický tovaryš Sepp Moser dostal za úkol vyrobit klobásy. Jenomže předchozího večera trochu popíjel a měl silnou kocovinu. Teprve když naplnil střeva masem, přišel na to, že vzal moc velká střeva. Klobásy byly příliš silné a velké na to, aby šly opéct. Moser se také obával, že by během opékání mohly prasknout. A tak je jednoduše hodil do horké vody a nechal vařit! Zákazníkům novinka zachutnala a postupně se stala nedílnou součástí tradiční bavorské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se vyrábějí?
Klasicky se Weisswurst vyrábí především z telecího a vepřového masa, ale obsahuje také mladé hovězí maso a kůži, tj. části telecí hlavy a jemné vepřové kůže. Dochucuje se čerstvou petrželkou, cibulí, citronovou kůrou a dalšími tajnými přísadami. Weisswursty se nabízejí buď předvařené, které lze pak několik dní skladovat, nebo se prodávají syrové. V tomto případě jsou však určeny k okamžité konzumaci – tedy po uvaření.
Mohlo by vás zajímat
Umění správně uvařit i správně jíst
Ideální teplota vody a délka vaření, to je základ úspěchu. Bavariannews.com podrobně popisuje, jak na to. Weisswurste se má vařit v horké, ale ne vroucí vodě pod dobu 15 až 20 minut. Pokud by voda překročila bod varu, mohly by popraskat. Jakmile jsou klobásky horké, jsou připraveny ke konzumaci. Nenechávejte je ale ve vodě ponořené příliš dlouho, protože pak změní konzistenci (jsou vodnaté) a ztratí chuť. Víte, že existují různé způsoby a pravidla konzumace? Základním pravidlem je nejíst střívko, protože na rozdíl od jiných druhů klobás, například bratwurstu, není dobré a kazí chuť. Například opravdový znalec nikdy klobásu najednou nestáhne, nýbrž ji loupe a krájí po částech. Je také možné ji podélně rozříznout a vybrat maso pomocí nože a videličky.V Mnichově se například vůbec nepoužívá nůž. Klobáska se drží v ruce a maso se z ní postupně „vysává“. Jakkoli to vypadá neslušně a nevychovaně, je to přijatelné v celém Mnichově, ale pouze tam!
Mohlo by vás zajímat
Preclíky, hořčice a pověry
Bílá klobása nejvíc chutná s křupavými preclíky a sladkou hořčicí. Konzumuje se ale také s bramborovým salátem, pečivem, dokonce i s oblíbenými hranolky. Podle tradice je nejlepší jíst weisswurt ráno. Staré bavorské přísloví říká: „Žádný weisswurst by nikdy neměl slyšet odpolední kostelní zvony.“ Toto pořekadlo mělo své opodstatnění. Klobásky se musely rychle sníst, aby se nezkazily. I když dnes máme chladničky, a mrazáky a můžeme uzeniny taky vakuovat, tato tradice je stále živá. Podle v Bavorsku rozšířené pověry také nikdy nejezte sudý počet bílých párků. Někteří sice tvrdí, že to přináší smůlu, ale skutečný původ tohoto rčení není znám. Bílá klobása coby mastný a těžký pokrm si zaslouží prolévat pivem. Samozřejmě nejlépe bavorským!
Špízy z bílé klobásy
Zajímavou pochoutkou jsou podle blogu mnichovského řeznictví Zimmermann špízy, jejichž základem je weisswurst. Připravte si plátek čerstvého ananasu, ½ větší broskve (nebo jednu menší), 30 g másla. 2 lžíce hnědého cukru, 4 menší brambory, 2 bílé klobásy, 10 plátků slaniny, lžičku loupaných sezamových semínek, lžíci nasekaného rozmarýnu, olej, sůl a pepř a 6 dřevěných špejlí. Ananas a broskvi nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájený ananas a broskev a za stálého míchání necháme 5 minut karamelizovat. Celé brambory pokapeme olejem, osolíme a opepříme, posypeme rozmarýnem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 20 minut do zlatova. Klobásy oloupeme, nakrájíme na 10 kusů a každý z nich obalíme proužkem slaniny. Na 2 špejle navlékněte střídavě ananas a klobásu, na další 2 brambory a klobásu a na poslední 2 broskev a klobásu. Grilujte asi 5 minut za občasného otáčení, doku slanina není křupavá. Minutu před koncem grilování posypte špízy sezamovými semínky. A můžete servírovat. Dobrou chuť!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Původ zmrzliny sahá až k starověkým Egypťanům a Řekům, také ČÍňanům a Mongolům. Do Itálie recept na ni zřejmě z Číny přivezl Marco Polo. Krémovou… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
Beznoska je prvním z vybraných pražských… Číst více
Sorbet, šerbet, dřeň nebo tříšť? Ledové osvěžení jako z luxusní restaurace připravíte během pár minut
V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným… Číst více
Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Zmrzlina je tím nejlepším ochlazením v horkých… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Kyseláč z Hostivaru H1 patří ke skutečným pivním hvězdám
Pivovar Hostivar H1 založený v roce 2013 stojí na… Číst více
Jak si doma vyrobit ledovou tříšť. Osvěžující nápoj plný ovoce a ledu je skvělý během parných dnů
Ledová tříšť je velmi studený nápoj s rozmixovanými kusy ledu a různými ovocnými příchutěmi. Podobně jako ovocný sorbet neobsahuje mléčnou složku,… Číst více
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Zmrzlina z melounu je tak snadná na přípravu, že s ní mohou pomoci i malé děti. Po vykrojení ze zelené slupky je totiž nutné vydloubat z dužiny černá… Číst více
Granizados aneb Osvěžující ledová tříšť: Snadno ji vyrobíte z čerstvých jahod, důležité je směs během mražení několikrát promíchat
Horké letní dny si žádají pořádně ledové osvěžení… Číst více
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
Meloun je tykvovitá zelenina, ale většina lidí ho zařazuje mezi ovoce. Jeho sladká šťavnatá dužina je přímo předurčena k tomu, aby se z něj… Číst více
Jak připravit melounovou tříšť, která vás perfektně osvěží? Videonávod vám poradí
Meloun nejčastěji jíme jen tak samotný, ale dá se připravit na různé způsoby. V létě je velmi oblíbená ledová tříšť z melounu, která perfektně osvěží… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, že jeden ze symbolů Berlína je klobása? Slavný currywurst tu má dokonce i své muzeum
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře
25. 2. 2024 19:24
22. 2. 2023 11:06
3. 1. 2022 11:39
Bílé klobásky však nejsou specialitou jen v Mnichově, existují tzv. norimberské bílé klobásky, duryňské bílé klobásky, bílé klobásky se dělaly i v některých oblastech Slezska - já je znám např. ze zabíjaček na Hlučínsku.