Tajemství skořice
14. 12. 2012 Životní styl
Nezaměnitelná vůně skořice a její nasládlá chuť – to jsou nezbytné ingredience pravé vánoční atmosféry. Ačkoli se skořice coby voňavé koření najde snad v každé domácnosti, málokdo ví, že v tradiční medicíně byla tato surovina používána jako účinný všestranný lék.
Nezaměnitelná vůně skořice a její nasládlá chuť – to jsou nezbytné ingredience pravé vánoční atmosféry. Ačkoli se skořice coby voňavé koření najde snad v každé domácnosti, málokdo ví, že v tradiční medicíně byla tato surovina používána jako účinný všestranný lék.
To, že většina pochoutek zimního období obsahuje skořici, není tak úplně náhoda. Ať už skořici použijete do závinu, kompotu nebo si jí dochutíte svařené víno, můžete si být jisti, že právě v zimních mrazech bude mít blahodárný vliv na váš organismus. Skořice má totiž schopnost vnitřně zahřívat lidské tělo a navíc má desinfekční a antibiotické účinky, a tak se stává zdravou a zároveň chutnou prevencí nachlazení a virových onemocnění. Díky těmto léčebným vlastnostem můžete skořici, která posiluje celkovou obranyschopnost těla, užívat jako preventivní prostředek různých neduhů a onemocnění. Například skořicový čaj působí jako přírodní lék při léčbě onemocnění močových cest, které je nepříjemným a vleklým problémem především žen. Těm mohou pokrmy se špetkou skořice ulevit i od potíží spojených s menstruací.
V posledních letech se skořice do středu zájmu dostala především díky svým blahodárným účinkům na funkci zažívacího traktu. Diskutovaným je především její vliv na zmírnění diabetu, který je v současnosti nebezpečnou civilizační chorobou. U pacientů s cukrovkou bylo po pravidelném užívání skořice zjištěno snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu. Odborníci doporučují pacientům s diabetem popíjet neslazený skořicový čaj. Ten podle lékařů napomáhá léčit i nemoci s cukrovkou spojené, například kardiovaskulární choroby. K tomu se připojuje příznivý vliv na trávení - skořice podporuje chuť k jídlu, zahřívá a stimuluje zažívací trakt a uklidňuje při zažívacích potížích.
Studie působení látek obsažených ve skořici se v současnosti stále častěji zaměřují na léčbu rakoviny a leukémie. Ukazuje se, že několik gramů skořice konzumované denně může výrazně snižovat šíření rakovinotvorných buněk – tyto objevy jsou předmětem dalšího výzkumu.
Aromatickou skořicí můžete okouzlit všechny své smysly, tedy nejen chuť a čich. Při ochutnávání výtečných dobrot a popíjení lahodných nápojů si můžete dopřát i skořicovou masáž. Toto aromatické koření je totiž přísadou masážních olejů a krémů, které přispívají k prohřátí organismu, ulevují při bolestech svalů a kloubů a navíc mají i desinfekční účinky, přičemž bonusem je nádherná vůně, která působí jako aromaterapie.
Při výčtu jejích vlastností není divu, že v 15. a 16. století byla skořice považována za jedno z nejcennějších orientálních koření světa. Skořice však byla vyhledávaným kořením již dávno před tím – první zmínky o využití kůry skořicovníku jsou více než čtyři tisíce let staré a pocházejí z Číny. Tak využívejte této suroviny dávnověku a potěšte tak nejen své chuťové buňky, ale i své zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Jak umlít celou skořici? Máme několik možností, ale výsledek za to rozhodně stojí
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
26. 12. 2012 12:16
18. 12. 2012 17:32