Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
3. 3. 2022 Vaření
Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte, ale občas dostanete chuť na něco jiného? Tak zkuste tyhle „žitné“ rohlíky. Nejsou jen z žitné mouky, a právě proto je upečený rohlík uvnitř krásně nadýchaný a shora parádně křupavý. Přesvědčte se!
Když pekařka promluví...
U nás doma jsme, co se týká pečiva, už dlouho soběstační a až na výjimky si ho nekupujeme. Těmi výjimkami byly nákupy nebo občasný výlet, kdy jsme se v obchodě podívali po pečivu, které pro nás nebylo běžným sortimentem nebo jsme ho vůbec neznali. Takhle mi manžel občas koupil žitný rohlík, pěkně pórovitý a v ruce docela lehký. Samozřejmě byl ze směsi mouk pšeničné a žitné a měl se podle toho jmenovat, ale většina obchodů názvosloví pečiva nějak víc neřeší. A tak, když jsem podobně rohlíky začala péct doma, i ty naše jsme nazývali žitnými. Proto je část názvu v uvozovkách. I v těchto rohlících je nutný omládek. To aby poměrně hutné pšenično-žitné těsto ve výsledku dalo hodně nadýchané rohlíky.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat: Na omládek: 100 g vody, necelou lžičku sladěnky, 8-10 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky. Dále: 1 vejce, 30 g oleje, 150 g vody, 220 g žitné chlebové mouky, 140 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžíci lněného semínka, 2 lžíce dýňového semínka.
Jak budete postupovat? Všechny suroviny na omládek spolu v míse dobře promícháte do hladkého těstíčka, zakryjete a necháte 60 minut kynout. K hotovému omládku přidáte zbytek všech surovin a dobře vymísíte pružné těsto, které bude cca 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto vytáhnete na pracovní desku, propracujete, pokud je třeba, opatrně podsypnete moukou - jen tak, aby se těsto nelepilo. Rozdělíte na 12-16 dílků, z každého vytvarujete bulku a necháte asi 8 minut odpočinout. Pak bulky rozválíte (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujete do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíte na delší a tenčí. Uložíte je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte dobře vykynout (45-60 minut). Pak potřete vodou a upečete ve vyhřáté troubě (230 °C / asi 15 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou