10 nejlepších receptů na pomazánky plus užitečné tipy, na čem je podávat
28. 3. 2022 Vaření
Když spěcháte, nemáte čas nebo dost surovin nebo se vám jen nechce trávit hodiny v kuchyni, jsou pomazánky ideální volba. Pomůžou nakrmit celou rodinu a nestojí moc práce ani peněz. Přinášíme přehled těch nejoblíbenějších receptů plus praktické rady, jak na to!
Co s čím smíchat
Základem každé pomazánky by měla být nějaká tekutější složka nebo tuk. To znamená: máslo, pomazánkové máslo, tavený sýr, ale třeba i majonéza, jogurt, tvaroh nebo rozmixovaná či najemno nastrouhaná vařená nebo syrová zelenina. K tomuto základu pak stačí přidat utřený česnek, strouhaný sýr, nastrouhanou zeleninu, mletou uzeninu nebo mleté pečené maso, dochutit a malý zázrak je na stole. U pomazánek hraje hlavní roli kromě chuti také to, aby šly namazat. Tedy, aby jedna ze složek byla dobře roztíratelná. A na co pomazánku namazat?
Mohlo by vás zajímat
Na co namazat
Chleba nebo rohlík jsou jasnou volbou číslo jedna. Ale tím to zdaleka nekončí. Kromě všech rozličných druhů pečiva, od dalamánků přes toustové chleby až po preclíky, pita chleby a tortilly jde dát pomazánka třeba i na slané krekry nebo na kolečka nakrájené zeleniny, třeba okurky, případně do "lodiček" z paprik nebo vydlabaných rajčat. Vždycky záleží na tom, pro koho a za jakým účelem pomazánku děláte. K večeři to chce pečivo, pro účely předkrmu dobře poslouží jako podklad zelenina. Tak, teorii bychom měli, pojďme k praxi. Nabízíme vám osvědčené a čtenáři prověřené recepty na ty nejlepší pomazánky.
Mohlo by vás zajímat
Česnekové, co mají říz!
Ano, česnekové pomazánky patří mezi ty nejoblíbenější ze všech. Jak je správně připravit jste si mohli přečíst v naší rubrice Tipy a triky. Není to ovšem nic těžkého. Česneku "sluší" sýr, ale i mletá paprika nebo majonéza. Případně lze zkombinovat všechno uvedené. Česneková pomazánka musí hlavně po česneku vonět a chutnat, proto se nebojte dát ho tam dost!
Masové a salámové
Jjeich výhodou je, že v nich můžete zužitkovta zbytky. Zbytek pečeného kuřete, zbytek salámu, šunku nebo třeba jen jednu klobásu. Tyhle pomazánky se hodí pro různé oslavy a večírky. Na rohlíku jako jendohubky budou perfektní. Inspirujte se našimi recepty, ale o finální chuti stejně rozhodujete vy! Dáte si sardinkovou, uherskou nebo z kuřecího masa?
Tvarůžkové a jiné
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší štěpánskou omeletu? Tenhle postup funguje!
Jak a s čím servírovat pomazánky? Důležité jsou kombinace chutí i lákavý vzhled
Nejoblíbenější česnekové pomazánky. Jednohubky s nimi zmizí z talíře jako první
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát
Co vše dát na jednohubky? V jednoduchosti je krása, stačí kombinace několika chutí
Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!