Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
21. 4. 2022 Vaření
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se dá za tuto částku na osobu vykouzlit vydatná večeře, po které nebudete mít hlad. Jako tipy pro vás máme jednoduchá jídla s malým množstvím surovin.
Šťavnatá a křupavá kuřecí stehna
Když kupujete kuře, vyplatí se koupit celé a to pak naporcovat. Vyjde mnohem levněji, než kdybyste si kupovali jen samotná stehna. Kromě dvou hezkých stehen vám zůstanou ještě prsa, křídla a skelet na vývar. A jak si připravit kuřecí stehna? Toužíte po voňavých, šťavnatých a křupavých kouscích? Skvěle chutnají marinovaná. Na tento proces obvykle potřebujete alespoň šest hodin. Když spěcháte, můžete ho trochu urychlit.
Kuře důkladně omyjete a dobře osušíte. Mírně poodhrnete kůži a na několika místech ho propícháte vidličkou. Pak nanesete základní koření (sůl, červená paprika, případně pepř). Skvěle na kuřeti chutná také mletý zázvor, můžete využít i sušený česnek, pokud máte doma. Dobře do kuřete zapracujete, zakápněte olejem a znovu promačkejte. Pokud máte doma keřík rozmarýnu, zapíchněte do kuřete i malou větvičku. Nechte odležet alespoň půl hodiny. Zkušení kuchaři doporučují péct drůbež pomalu. Proto si nastavte troubu na 120 °C a pečte asi půl hodiny, pak kuře obraťte a pečte asi 20 minut. Pak zvyšte teplotu na 160 °C a kuře dopečte dokřupava.
Mohlo by vás zajímat
Italsko-orientální rizoto
Rizoto je vděčným jídlem, které můžete připravit téměř z jakýchkoliv ingrediencí. Pokud se chcete držet italské verze, budete potřebovat kulatozrnnou rýži (arborio nebo carnaroli). Na osobu plánujte většinou 100 g suché rýže. Rýže při vaření hodně nabude na objemu. 100 g suché rýže zhruba odpovídá necelému 250ml hrnku suché rýže.
Jak na to? Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno pokrájenou menší cibuli a osmažte ji dozlatova. Přisypte rýži a mírně restujte. Orestovanou rýži zalijte vodou (1,5 dílu vody na 1 díl rýže) a přidejte špetku soli. Uvařená rýže by měla být al dente, což znamená měkká, ale pevná bez křupavého středu. Pak už záleží na vaší fantazii, s čím rizoto smícháte. Naším domácím tipem je rizoto s kari kořením, kousky kuřete a zeleninou. Když budete přidávat kari koření, nasypte asi půl lžičky k orestované rýži a vařte ji (asi 16-18 min) s kořením.
Zatímco se bude vařit, opečte si pokrájenou polovinu kuřecího prsa (můžete také posypat troškou kari koření) a na střední kostky pokrájenou jednu střední mrkev. K uvařené rýži přidejte kuře s mrkví a lžíci mraženého hrášku, promíchejte, aby byly všechny suroviny teplé, a můžete dochutit solí a pepřem. Na porci rizota na talíři se hezky vyjímá petrželka.
Šťavnaté zapečené těstoviny
Zapečené těstoviny jsou vděčným a oblíbeným pokrmem, po kterém často saháte, když nevíte co jíst. A hlavně je rychlý a může být i levný. U nás doma bodují zapečené těstoviny s houbami a nivou. V soli a kmínu uvařte houby (ca. lžíci, asi půl hodiny) a ve vedlejším hrnci zvolené těstoviny (podle návodu). Suchých těstovin na osobu se počítá v průměru zhruba 100 g (necelá polovina 250ml hrnku). Na másle zpěňte cibulku a opečte dozlatova. Smíchejte těstoviny, cibuli, houby a nastrouhanou nivu (zhruba vrchovatou lžíci) a dejte do zapékací nádoby. V hrnci ohřejte necelou polovinu smetany a zalijte jí směs v zapékací nádobě. Kdo má rád hodně sýru, může posypat navrch ještě lžící nastrouhané nivy nebo parmazánu. Nádobu dejte do trouby předehřáté asi na 170 °C. Peče se zhruba 45 min.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Oběd na neděli: Kuřecí stehna pečená s rýží v jednom pekáčku nadchnou celou rodinu!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře