Retro vaření s Kristinou: Svátek matek slavíme už 99 let! Překvapte maminku tímhle snadným kokosovým dortem
6. 5. 2022 Vaření
Poděkování maminkám za jejich neúnavnou péči, podporu, výchovu a lásku prosazovala dlouhodobě Alice Masaryková, dcera prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Oslavu mateřství druhou květnovou neděli znala od své maminky Charlotty G. Masarykové, protože Svátek matek se už od roku 1908 slavil v USA, odkud pocházela.
Oslava mateřství
Matky uctívaly různé národy už od starověku pro jejich schopnost rodit děti, bohyně matky nebo Matka všech bohů stála v hierarchii vždy na vrcholu. Křesťanství budovalo kult jediné matky Panny Marie. V Anglii v 16. století slavili jednu postní neděli jako Matčinu (Mothering Sunday), během které lidé pracující ve službě dostali jeden den volna, aby mohli navštívit svůj rodný kostel a také své matky.
Větší popularity dosáhla až Anna Marie Jarvis, která na počest své matky Ann Reeves Jarvis, významné sociální aktivistky a organizátorky pomoci během americké občanské války, založila hnutí Den matek a v roce 1908 uspořádala při výročí úmrtí své matky 9. 5. první Svátek matek. Proto se slaví druhou květnovou neděli. Postupně se svátek rozšířil do všech amerických států a v roce 1914 vyhlásil prezident USA Woodrow Wilson Den matek jako celonárodní svátek.
Do Čech tuto myšlenku přivezla Alice Masaryková, která se velmi angažovala v sociálních otázkách a zejména v pomoci ženám a dětem. Oficiálně byl svátek uznán v roce 1923, i když se slavil první květnovou neděli. Následující rok je zaštítila společnost Československá ochrana matek a dětí. V neděli 4. 5. 1924 prodávala bílé květy jabloně k uctění matek a zároveň vybranými prostředky financovala různé sociální programy pro rodičky, kojence a děti. Během víkendu se v Praze a dalších městech konaly různé akce pro potěšení maminek – koncerty, divadelní představení.
Během komunismu se slavil výhradně Mezinárodní den žen (8. března), Svátek matek si získal oblibu až po roce 1990.
Mohlo by vás zajímat
Kokosových sto let
Překvapte maminku lehounkým dortíkem, který zvládne upéct i malý gratulant. Piškot s kokosem báječně doplňuje kokosová šlehačka. Tu můžete vyšlehat i z kokosové smetany, ale rychle taje a má specifickou chuť. Přidáním strouhaného kokosu do živočišné smetany vytvoříte tuhou šlehačku s jemnou kokosovou chutí s občasným křupnutím kokosu.
Strouhaný kokos se používal v české kuchyni jistě už na konci 19. století. Zejména o Vánocích prodávali hokynáři a obchodníci s rozličným zbožím kokosové ořechy a sušený strouhaný ořech. Přidával se do známých kokosek i do pusinek s ořechy, ať už se jednalo o lískové, vlašské nebo kokosové. Během první republiky se kokosem zčásti i nahrazovala mouka pro odlehčení těst nebo dodání exotičtějších chutí. Tento kokosový dortík zdobený čerstvým ovocem maminku potěší stejně jako ta nejsladší pusa.
Jak připravit kokosový dort pro maminku?
Na 1 menší dort potřebujete na těsto: 80 g změklého másla, 80 g krupicového cukru, 4 vejce, špetku soli, 40 g strouhaného kokosu, 60 g hladké mouky, máslo na vymazání formy a mouku na vysypání formy. Na náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 30 g strouhaného kokosu, 150 g jahod a 50 g ostružin či malin.
Jak upéct korpus? Máslo vytáhněte večer před tím, než chcete péct dort, aby bylo měkké. Změklé máslo prošlehejte s cukrem dohladka. Postupně zašlehejte po jednom žloutky. Bílky vyšlehejte zvlášť dotuha se špetkou soli. Formu na dort (ideálně ve tvaru srdce) vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do žloutkové směsi vmíchejte kokos a mouku a zapracujte sníh. Těsto přesuňte do připravené formy, vložte do předehřáté trouby, ztlumte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova, trvá to asi 25–30 minut. Propečenost těsta vyzkoušejte špejlí, zapíchněte ji do těsta a vytáhněte. Je-li čistá, těsto je upečené, ulpívají-li na špejli drobečky, nechte těsto ještě péct. Upečený korpus vytáhněte, nechte zchladnout a vyklopte z formy. Nechte zcela zchladnout.
Jak dort nazdobit? Smetanu ušlehejte s cukrem dopolotuha a zašlehejte kokos, až vznikne hladká šlehačka. Můžete také téměř ušlehat šlehačku s cukrem a pozvolna vmíchat kokos pomocí špachtle nebo lžíce. Upečený korpus podélně prořízněte. Potřete polovinou šlehačky a poklaďte plátky jahod. Přiklopte, zbylou šlehačku natřete na vršek dortu a ozdobte jahodami a ostružinami nebo malinami.
novinářka Kristina Šemberová
Kristina Šemberová píše už přes deset let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
12 nejlepších masopustních dobrot: Bez těchto koláčků, nadýchaných koblih i šťavnatých jitrnic se letos neobejdete!
Masopust každoročně začíná hned po třech králích.… Číst více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, abyste si věděli rady, pokud se rozhodnete zabijačku realizovat vlastními silami doma, z vámi… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí.… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?
Není to tak dlouho, co skončil předvánoční půst a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Holka u plotny radí: Jak na klasickou piškotovou roládu se šlehačkou? S tímto postupem nikdy nepraskne!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 7 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29