Pečeme s Ivou: Černé rohlíčky jsou maličká sladká chuťovka, kterou připravíte do hodiny. Uvnitř vláčné, nahoře křupavé chutnají skvěle
30. 6. 2022 Vaření
Moučník nejen pro návštěvy! Maličké rohlíčky, sladké tak akorát, tmavé a vonící kakaem jsou na stole nato šup! Lákavé pro nečekané hosty i vaše malé mlsouny. Jsou bleskově hotové - vykouzlíte je opravdu během pouhých 60 minut!
Když pekařka promluví...
Často se stane, že se nečekaně ohlásí návštěva. Máte-li hodinu času, stihnete upéct lehce sladké kakaové rohlíčky s mandlovými lupínky. Jsou opravdu bleskově hotové, během hodiny. Zvenku lehounce křupavé, uvnitř mechově měkounké, jsou poměrně málo sladké, chutnají kakaem a voní skořicí. Dovedu si představit podávat je na stůl proříznuté a lehce promáznuté máslem.
Co budete potřebovat? 180-190 g vody, 25 g zcela změklého másla, 20 g cukru, vanilkový cukr, 360 g hladké mouky, půl lžičky skořice nebo perníkového koření, 4-5 lžiček kakaa, 18 g čerstvého droždí, špetka soli
Na potření a posyp: rozšlehané vejce, plátkové mandle
Jak budete postupovat: Je to opravdu snadné a rychlé. Ve vlažné vodě rozmícháte vanilkový cukr a droždí a necháte takto 15 minut odpočinout. Zatím si k ruce připravíte ostatní suroviny a v misce rozšleháte vajíčko na potření rohlíčků - pak už půjde práce hopem. Po 15 minutách do vody s droždím přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto. Ihned po uhnětení těsto na pomoučeném stole rozdělíte napůl a z každé poloviny uděláte velkou bulku, bochánek. Obě bulky rozválíte do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíte na 8 výsečí (celkem jich bude tedy 16). Z každého trojúhelníčku těsta smotáte rohlíček. Cíp přitom popotahujete směrem od sebe, aby bylo více návinů.
Všechny rohlíčky uložíte na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháte 15 minut odpočinout. Pak je potřete vejcem, posypete plátky mandlí a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 12-15 minut). Na stůl je hostům podáváte sypané moučkovým cukrem.
Drobečky z ošatky
- Místo másla občas používám do těsta sádlo. Na chuti sladkých rohlíčků ho nepoznáte.
- Koření do těsta zvolte podle chutí. Klidně ho vynechejte a nechte rohlíčky vonět jen vanilkou a kakaem.
- Pečení je nutné hlídat. Hodně vypečené rohlíčky mohou být zároveň i vysušené.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami