Chorvatsko na talíři: Jak připravit hovězí pašticadu, tradiční dalmatské jídlo? Chce to sušené švestky, víno a zeleninu!
1. 7. 2022 Vaření
Pokud na dovolené v Chorvatsku zavítáte do Dalmácie a vychutnáváte si místní kuchyni, nejspíš už jste měli pašticadu. Připravte si tento vynikající pokrm i doma. Počítejte s delší přípravou, které ale rozhodně nebudete litovat.
Co je pašticada
Pašticada je dušené hovězí ve sladkokyselé omáčce se sušenými švestkami, pancetou a sladkým vínem zvaným prošek. Typická je pro ni dlouhá a pečlivá příprava, která spočívá v tom, že hovězí (nebo telecí) maso (obvykle kulatá plec) prošpikujete česnekem, hřebíčkem, mrkví a slaninou a přes noc ho marinujete ve vinném octě. Můžete se setkat i s pašticadou z koniny a zvěřiny.
Po namarinování maso orestujete a pak ho čtyři až šest hodin dusíte s cibulí, petrželí, sušenými švestkami a sladkým vínem. Nakonec nakrájíte maso na silné plátky a vaříte ve výsledné omáčce. Pašticada se obvykle podává s noky nebo domácími těstovinami. Protože pochází z Dalmácie, říká se jí Dalmatinská pašticada. V Dalmácii se toto jídlo připravuje na významné svátky včetně svateb a křtů a je to také tradiční recept na masopust. Samozřejmě ho seženete v restauracích, a pokud se vydáte do této oblasti, pašticadu si nenechte ujít.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzala pašticada
Není úplně jisté, jak pašticada vznikla. Nejstarší zaznamenaný recept pochází z 15. století z Dubrovníku. Podle starých receptů trvalo dokonce několik dní, než se maso začalo tepelně upravovat.
Pryč je doba, kdy jsme si na dovolenou do Chorvatska vozili vlastní konzervy s lančmítem. Teď přicházíme na to, že i chorvatská kuchyně je plná gastronomických zážitků. Ta vnitrozemská v sobě spojuje…
Jak si připravit pašticadu
Pašticada je oblíbená na celém jižním pobřeží Chorvatska. Pokud chcete ale připravit tradiční pašticadu, bude to komplikované. Každá rodina totiž má vlastní verzi. Existují ale všeobecná pravidla. V první fázi nechte maso marinovat v aromatizovaném octu. V druhé fázi maso opečte. Ve třetí fázi maso duste na mírném ohni v omáčce, do které přidáte dezertní víno prošek zároveň se sušeným ovocem (švestky) a kořením (hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list a pepř). Staré recepty doporučují hotové jídlo po dlouhém vaření nechat odležet. Podle tradic byste měli nechat pašticadu pomalu chladnout, pak maso nakrájet na kostky a znovu opéct.
Ve výsledku podávejte v proceděné omáčce. K pašticadě se obvykle servírují noky. Podobně jako těstoviny byste je měli uvařit těsně před podáváním. Pašticada je chuťově velmi výrazná, ale přesto v Dalmácii noky posypávají nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem.
Zaujalo vás to? Pak pro vás máme tip: Připravte si pašticadu podle originálního receptu.
Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.croatiaweek.com/croatian-recipes-dalmatinska-pasticada/
https://www.196flavors.com/croatia-pasticada/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 12 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 15 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina