Australské sušenky byly původně určeny pro vojáky, dnes patří mezi oblíbené cukrovinky a takhle jednoduše se dělají
1. 7. 2022 Vaření
Australské sušenky anzac nejsou u nás úplně neznámé. Nejsou to ovšem jen tak nějaké sušenky, ale mají konkrétní význam. A kromě toho jsou naprosto výborné. Připravte si je podle našich tipů.
Jaký význam mají sušenky Anzac
Nejprve je třeba říci, že ANZAC je zkratka: Australian and New Zealand Army Corps, což znamená Armáda Austrálie a Nového Zélandu. Takzvaný ANZAC Day se slaví 25. dubna a je jedním z nejvýznamnějších australských národních svátků. V tento den proběhly první a velmi krvavé velké boje (vylodění v Gallipoli), kterých se zúčastnily australské a novozélandské jednotky během první světové války.
Sušenky vznikly právě během 1. světové války, kdy je pekly manželky vojáků a ženské spolky a posílaly vojákům na frontu. Jsou totiž trvanlivé a jen tak se nezkazí. Bylo potřeba, aby zůstaly čerstvé po celé týdny, než dorazí k vojákům v zámoří. Traduje se, že původní sušenky Anzac byly tvrdé jako kámen. Někteří vojáci je rozemleli a použili na kaši. Tyto „vojenské“ sušenky, jak se jim říkalo, se staly velmi populárními a voní dál nejen v australských a novozélandských kuchyních.
Podle jiných informací se mělo původně jednat skotský recept, který vylepšili obyvatelé města Dunedin na Novém Zélandu. Profesorka Helen Leach z Otago University se domnívá, že nejspíše tyto sušenky upekly ženy doma, ale proto, aby uspořádaly finanční sbírku pro vojáky. Termín „sušenka ANZAC“, jak je vnímán dnes, se ujal až po válce.
Profesorka se také zmínila, že první veřejné použití jména Anzac v receptu bylo v reklamě v 7. vydání knihy St Andrew's Cookery Book (Dunedin, 1915). Ovšem jednalo se o dort, ne sušenku. Zajímavé také bylo, že recept neobsahoval údaje k postupu a předpokládalo se, že čtenář bude vědět, co má dělat. Recept na „Anzac Biscuits“ se objevil ve War Chest Cookery Book (Sydney, 1917). V tomto podání vypadala ale sušenka zcela jinak. V uvedené kuchařce se dnešní sušenka Anzac objevila s názvem „Rolled Oats Biscuits. Název Anzac a dnešní receptura se objevila až v 9. vydání knihy St. Andrew's Cookery Book (Dunedin, 1921) pod názvem „Anzac Crispies“ a později „Anzac Biscuits“. Sice je vše trochu zamotané, ale tyto sušenky se právem řadí po bok takového dezertu jako je Pavlova.
A po čem sušenky ANZAC voní? Jedná se o pochoutky s ovesnými vločkami, kokosem a zlatým sirupem. Mají máslovo-karamelovou chuť a jsou hezky křupavé. Zlatý sirup má jantarovou barvu, konzistenci medu a karamelovou příchuť. Jako za tuto ingredienci náhradu můžete zkombinovat melasu a med v poměru 1:3.
Velmi se diskutuje o tom, jestli mají být Anzac sušenky křupavé nebo ne. Podle všeho je správná podoba taková, že mají být zvenku křupavé a uprostřed měkké.
Žraločí ploutve i klokaní steaky byste mohli ochutnat v Austrálii! U protinožců ale kromě lokálních specialit jedí trochu podobně, jako ve Velké Británii. Ostatně, královna Alžběta II. je vládkyní i…
Jak připravit sušenky Anzac
Na přípravu Anzac sušenek budete potřebovat 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek kokosu, 1/2 hrnku třtinového cukru, ¼ hrnku cukru moučka, 125 g másla, lžíci zlatého sirupu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1 lžičku sody bikarbony a 1 lžíci horké vody.
Jak na to? Rozehřejte troubu na 170°C. V míse smíchejte všechny suché ingredience, včetně citronové kůry. Do hrnce dejte máslo spolu se sirupem, aby se za mírné teploty rozpustilo. V hrnku smíchejte vařící vodu se sodou a pak spojte všechny ingredience. Vytvarujte kuličky a dejte je na plech s pečicím papírem tak, aby kolem sebe měly místo. Kuličku zploštěte vidličkou. Pečte dozlatova. Trvá to zhruba deset minut.
Se sušenkami si můžete pohrát a vytvořit různé varianty. Do těsta můžete přidat kakao, jindy zase mandle, nebo sušené brusinky. Vyzkoušejte třeba i tyto sušenky bez mléka a vajec.
Zdroje informací:
https://hillsdistrictmums.com.au/anzac-biscuits-chewy-or-crunchy/
https://www.womensweeklyfood.com.au/recipes/best-anzac-biscuits-recipe-28575
https://www.recipetineats.com/anzac-biscuits-golden-oatmeal-cookies/
https://www.australanka.cz/2020/04/anzac-day-anzac-susenky.html
https://nourishmagazine.co.nz/anzac-biscuits/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 21 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
7 receptů na bábovku pro všední i sváteční den. Přehled jednoduchých postupů, které podle video návodu hravě zvládne i začátečník
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Komentáře
4. 7. 2022 15:27