Holka u plotny radí: Jak na jablka v roztrhaném županu s povidly a oříšky? Jednoduchý postup zvládne každý
8. 11. 2022 Vaření
Máte rádi štrúdl, nebo klasická jablka v županu? Pak zkuste pro tentokrát něco jiného. Jablka v roztrhaném županu, nadívaná povidly s ořechy a zdobená mandlemi vás budou bavit. Příprava je snadná a pomoci mohou i děti!
Pečená jablíčka
Jablka v županu patří mezi klasické a oblíbené recepty. Jablka se mohou se "do županu", neboli do těsta, balit celá a pak péct v troubě, v některých starších kuchařkách jsou ale jako jablka v županu uvedeny také jablka, nakrájená na plátky, namáčená do těstíčka, podobného tomu na palačinky, a poté usmažená. Obě variace jsou skvělé, ale obě mají jedno společné. Jablka jsou v nich zcela schovaná. Já se naopak rozhodla je ukázat!
Tahle variace počítá s menším množstvím těsta na porci, ale zato s krásně plnou chutí jablíčka i náplně, kterou do něj vložíte. Klasicky se do jablek v županu používá směs oříšků, piškotů, zavařeniny, rozinek a podobně. Ale je to na vás. Zvolte takovou náplň, která vám bude chutnat, můj recept berte jako inspiraci.
Mohlo by vás zajímat
Jablka v roztrhaném županu
Proč roztrhaný župan? Jednak jablíčka mezerami vykukují ven, jednak jsem zvolila pro krájení proužků těsta vroubkované rádýlko, takže proužky tak trochu připomínají cáry. Zároveň jsem chtěla zachovat něco z původního názvu. Proto "župan" a proto "roztrhaný".
Co budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 2 jablka, hrst piškotů, několik vlašských ořechů, 1 lžíci povidel, trochu rumu (není nutné), trochu koření na jablečný závin nebo trochu skořice, mandle a kandovanou pomerančovou kůru na zdobení a 1 vejce na potření těsta.
Jak na to: Listové těsto vyndejte půl hodinky předem z lednice. Troubu rozpalte na 200 stupňů.Piškoty, koření a ořechy rozmixujte. Povidla smíchejte s částí sypké směsi tak, aby vznikla přiměřeně hustá nádivka. Záleží na hustotě povidel. Já jsem měla povidla docela řídká, proto jsem je doplnila piškotovou směsí.
Jablka omyjte, osušte, nakrájejte na silnější plátky a z těch vykrojte jádřinec. Jablka zlehka obalte v sypké směsi.
Z listového těsta vykrojte kolečka a pomocí rádýlka také vroubkované proužky. Pak na plech vyložený pečicím papírem dávejte vždy několik proužků přes sebe, jako byste kreslili hvězdičku (fotky v galerii). Prostředek potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte na něj vykrojené kolečko z těsta. Na kolečko posaďte plátek jablka a do otvoru po jádřinci dejte nádivku z povidel a piškotů.
Přiklopte jednotlivými proužky těsta, potřete vajíčkem a nakonec ještě dozdobte mandlemi. Doprostřed dejte kousek kandované kůry. Pečte dozlatova asi 25 minut.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Holka u plotny radí: Retro jablečný dort s pudinkem a piškoty nedá moc práce, ale chutná skvěle. Recept je jednoduchý
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Komentáře
23. 11. 2022 16:31