Skromné vaření: Najděte si v lese na pařezu hlívu a připravte z ní božský guláš skoro zadarmo
10. 11. 2022 Vaření
Hlíva je skvělou houbou, kterou můžete pořídit zdarma v lese. A právě rostou jako divé. Přečtěte si, kde si je nasbírat a jak si z nich připravit výborný guláš.
Kam na hlívu
Když mluvíte o hlívě, většinou máte na mysli hlívu ústřičnou, která bývá využívána pro zdraví. Roste hlavně od října do prosince. Když je mírná zima, můžete se pro ni vydat až do jara. Hlíva roste v trsech na kmenech (i trochu ve výšce) a pařezech listnatých stromů (buk, ořešák, topol, lípa, bříza). Výjimečně ji můžete najít i na jehličnanech. Pokud vám zachutná, můžete si ji i vypěstovat doma na substrátu ze slámy, nebo kukuřičných klasů, případně na dřevěných špalcích.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznáte hlívu ústřičnou
Hlavní, čeho si u hlívy ústřičné všímat, je nejen to, kde ji seberete, ale také jak vypadá. Tato houba má většinou vějířovitý (lopatkovitý, jazykovitý), obvykle postranní, klobouk s dlouho podvinutým okrajem. Pokožka klobouku má většinou světle až tmavě šedou barvu, někdy šedomodrou, vzácně bělavou. Ve stáří, nebo po přejití mrazem hnědne. Hlíva má středně husté, dlouze sbíhavé bělavé až našedlé lupeny. Třeň neboli noha je hodně krátká, může i chybět. Typická chuť a vůně je příjemně houbová.
V lese se ale můžete setkat i s dalšími příbuznými této houby. Jedná se třeba o hlívu plicní, hlívu miskovou, hlívu smrkovou. Splést si ji můžete i s pařezníkem. Ten se ale liší olivovými odstíny na klobouku a oranžovým třeněm. Důležité je to, že tyto houby jsou jedlé a záměna hlívy ústřičné za jedovatý druh, je podle informací České mykologické společnosti, velmi nepravděpodobná. Ať už seberete jakoukoliv hlívu, buďte šetrní k přírodě.
Jak připravit guláš z hlívy
Hlíva patří mezi velmi vyhledávané houby do kuchyně. Připravit si z ní můžete spoustu dobrých jídel, jako třeba guláš. Na jeho přípravu potřebujete 500 g hlívy, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 střední cibule, 2 lžíce mleté papriky, lžíci protlaku, špetku pálivé papriky (volitelné) špetku drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 1 l vody, mletý pepř, tmavý chléb bez kůrky, majoránku podle chuti.
Jak na to? Oloupejte cibule a nakrájejte je na kostičky. Hlívu očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci na středním plameni rozpalte olej a osmažte na něm cibuli a přidejte hlívu. Po chvilce restování přidejte kmín, prolisovaný česnek, protlak, opepřete, osolte a promíchejte. Nakonec přidejte papriku a zalijte vodou, aby nestihla zhořknout. Duste pod pokličkou zhruba 20 minut, dokud nebude houba měkčí. Guláš zahustěte kousky chlebu, nechte ho rozvařit a dochuťte. V guláši by mělo zbýt dostatek tekutiny. Na závěr do guláše promněte majoránku.
Jak guláš vylepšit:
- přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory
- přidejte zbytky pečeného masa, nebo zbytky uzeniny z lednice
- víc cibule dodá guláši lepší chuť, ale nesmí to přebít chuť hlívy
- ve vege verzi můžete do guláše přidat i nudličky ze sojového masa
- guláš z hlívy nepřipravujte ve velkém množství, ohřívání houbovým jídlům nesvědčí
Náš tip: Připravte si hlívu na paprice podle našeho videoreceptu
Jak dochutit guláš
Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte pálivou papriku. Pro lepší chuť můžete místo vody přilít zeleninový vývar. Majoránku můžete zase vyměnit třeba za rozmarýn. Ke guláši z hlívy se příloha nejlépe hodí brambory, rýže, nebo chléb. Můžete si třeba připravit vyloženě bramborový guláš s hlívou.
Zdroje informací:
https://www.myko.cz
https://www.vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika… Číst více
Jak upéct vepřové selátko. Poradíme, jak na to a na co si dát pozor
Sele je dobré péct delší dobu, v řádech několika hodin, a na nižší teplotu. Díky tomu bude maso šťavnaté, křehké a bude odpadat od kosti. Rychle… Číst více
Pečeme s Ivou: Bagety s tmavou střídou jsou nadýchané a voňavé. Výborné jako příloha nebo podklad na jednohubky
Na přípravu kyprých a voňavých baget je použit… Číst více
Retro okénko: Perníčky ruměnky s voňavou polevou obsahují máslo a rum, jsou krásně měkké a nadýchané, na přípravu snadné
Ruměnky neboli rumové perníčky jsou pro mnohé… Číst více
Poleva je korunou mnoha druhů cukroví: Košíčky ochutí výrazná čokoládová, perníčky zase jemná cukrová. A jak je připravit?
Jedním z posledních kroků v předvánočním pečicím… Číst více
Sušené maso, jerky: Jak ho doma připravit a jaké maso na sušení zvolit
Velkou výhodou sušeného masa je trvanlivost a minimální nároky na skladování. Díky tomu je ideální svačinou na lyže nebo pěší túru, navíc je plné… Číst více
Jak připravit hovězí roštěnou v šesti jednoduchých krocích. Jakou část masa zvolit
Vysoký roštěnec je blíže k hlavě zvířete. Je tučnější, tedy i šťavnatější. Steak z tohoto masa se nazývá Rib Eye nebo také Entrecote. Vysoký roštěnec… Číst více
Jak upéct báječnou pečeni, která se skvěle hodí na slavnostní oběd
Pečeně, nebo také kotleta, je část vepřového masa, která se nachází podél páteře. Navazuje na krkovici a na druhé straně je zakončená kýtou. Jedná se… Číst více
K silvestrovským oslavám patří jednohubky. S využitím bramboráku, omelety i s dalšími netradičními ingrediencemi oslníte hosty
Jednohubky jsou u nás velmi oblíbenou součástí… Číst více
Celer bulvový, řapíkatý a listový: Všechny odrůdy vyséváme již v únoru
Celer pomalu klíčí a má dlouhou vegetační dobu, proto jej vyséváme velmi brzy - obvykle již v únoru. Na vrstvu výsevního substrátu vysejeme droboučká… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět způsobů, jak využít ředkvičky: Křupejte je v salátu, v pomazánce, uvařte je v polévce, upečte či osmažte
Jak připravit hlívu ústřičnou. Oblíbené recepty z královny mezi houbami
Hlíva ústřičná: Ideální zimní houbu můžete smažit i sušit. Anebo si ji dejte na paprice!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlý hot dog
Přidáno před 27 minutami
Zapečená brokolice s bramborami, sýrem a smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Tarhoňa s krevetami, hráškem a sušenými rajčaty
Přidáno před 19 hodinami
Banánové poháry s ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Domácí zmrzlina dvou chutí
Přidáno 28. 5. 2024 08:00
Křupavé hot dogy
Přidáno 27. 5. 2024 08:30
Přečtěte si Zobrazit více
Mistrovství světa v hokeji i v jídle? Jen piva se prodalo za 50 milionů, padlo bezmála 40 tisíc porcí hranolek a 880 kg hořčice
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo