Pečeme s Ivou: Fantasticky nadýchané vdolečky - voňavá dobrota, kterou si zamiluje celá vaše rodina
2. 2. 2023 Vaření
Smažené vdolky jsou lehounké jako peříčko a tak voňavé! Tenounká křupavá kůrka každého vdolku schovává nadýchanou žluťounkou a vonící střídku… Chutnají třeba s povidly morušovými (nebo švestkovými) a strouhaným tvarohem, ale výborné jsou i s marmeládou.
Když pekařka promluví...
Smažené vdolečky mohou být jak plnohodnotným sladkým obědem, tak moučníkem po jídle. U nás doma je máme velice rádi. Nedají mnoho práce, usmažené jsou poměrně rychle a chutnají všem. Když zavoní kuchyní, neznám nikoho, kdo by si nevzal alespoň jeden kousek. Spíš bych řekla, že jen u jednoho kousku nezůstane.
Co budeme na vdolky potřebovat? Těsto: 90-100 g vody, 40 g cukru, 100 g strouhaných vařených brambor, 40 g zcela změklého sádla, 1 menší vejce, 1 lžíce rumu, strouhaná citronová kůra, 100 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, 15 g čerstvého droždí
Na pomazání a posyp: dobrá povidla nebo marmeláda, tvrdý tvaroh
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto (nejprve tekuté, pak sypké, droždí až nahoru na mouku) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě rozmícháme trochu cukru, všechno droždí (vše z přichystaného, odváženého množství surovin) a necháme 15 minut pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16 malých kousků a z každého zformujeme na pomoučeném stole nizounkou bulku. Po 15-20 minutovém odpočinku rozehřejeme v menším kastrůlku dostatek oleje (cca 2-3 cm hloubka). Vdolky znovu rukou lehce zploštíme, omoučeným prstem do nich uděláme svrchu důlek (hluboký až k desce stolu) a vkládáme do oleje nejprve stranou s důlkem. Po 2 minutách smažení vdolky obrátíme a 1,5-2 minuty dosmažíme. Olej kolem smažících se vdolků musí jen jemně perlit, ne bublat, ani se z něj nesmí kouřit – to vše je špatně, vdolky se pálí, uvnitř nejsou dosmažené nebo mohou být přepáleným olejem cítit.
Usmažené vdolky ukládáme odkapat na papírovou utěrku. Mažeme je domácími povidly nebo dobrou marmeládou a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem.
Drobečky z ošatky
- Na smažení vdolků je vhodná široká hlubší pánev, do které nalijeme tolik oleje, aby v něm vdolečky mohly (téměř) plavat.
- Vdolky musí být před smažením opravdu dobře nakynuté, aby nenasály moc tuku.
- S pánví i vdolky manipulujeme při smažení velmi opatrně, abychom se vyhli popálení.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 2 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 4 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 5 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 7 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která jsou omáčkovými mistry: Raci uvaří nejlepší koprovku, Býci zase svíčkovou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kam za nejlepšími řízky v Praze? Eliška zjišťovala, kde mají největší porce a kde umí skvělou bramborovou kaši