Kachna, svíčková i frgál: Tyhle české speciality bodují v mezinárodním žebříčku nejoblíbenějších jídel světa
18. 1. 2023 Vaření
Přemýšlíte, na co pozvat svoje zahraniční kamarády? Rozhodně je nezklamete, když připravíte pečenou kachnu nebo svíčkovou a jako dezert si dopřejete valašské frgály. To jsou pokrmy, které si v roce 2022 oblíbili cizinci v české kuchyni.
Láká tradice
Cestování je o poznávání chutí a přiznejme si, že jednou za čas neuškodí ani hutná, ale lahodná česká kuchyně. A to je i to, co sem cizince přitahuje. Teda ideálně ve spojení s řízným českým pivem, které usnadní trávení těžkých českých jídel.
Na síti najdete hned několik webů, které se věnují hodnocení restaurací a jídel. Třeba web TasteAtlas, který je zážitkový cestovní průvodce tradičním jídlem. Najdete tam autentické recepty, recenze potravinových kritiků a najdete tu i interaktivní globální mapu jídla. V závěru roku 2022 vydal žebříček stovky nejoblíbenějších jídel na světě a Česko tam má hned dva zástupce: 26. místu vévodí pečená kachna s knedlíkem a se zelím. Na 86. místě trůní národní česká svíčková.
Podle webu se tradiční pečená kachna ochucuje kmínem a majoránkou a nejlepší je pomalu pečená v troubě do zlatova. Nejčastěji se podává s bramborami, houskovým knedlíkem a dušeným červeným zelím spolu s omáčkou z výpeku zahuštěnou moukou. I u nás na webu toprecepty.cz najdete několik receptů na luxusní pečené kachny. Základem je pod křupavou kurčičkou zachovat šťavnaté maso. Nejlépe toho docílíte, pokud maso nejprve pečete přikrytou víkem pekáče případně alobalem. Odkryté ho pečeme až poslední hodinu, tím získáme křupavou kůrku. Tradičně se kachna peče většinou jen s kmínem, ale můžete třeba zkusit náš recept na kachnu pečenou na víně s jablky.
Mohlo by vás zajímat
Svíčkovou web představuje jako jeden z nejznámějších výtvorů české kuchyně, který je sice běžně k dostání v restauracích, ale v domácnostech se podává spíše při slavnostnějších příležitostech u rodiných setkáních. Recept popisuje jako marinované dušené hovězí maso podávané ve smetanové zeleninové omáčce z mrkve, celeru a kořene petržele, okořeněné tymiánem, bobkovým listem a novým kořením. Obvyklou přílohou jsou měkké české houskové knedlíky a nemůže chybět ani tradiční brusinkový terč.
Přečtěte si, jak název svíčková vlastně vznikl:
Mohlo by vás zajímat
Se svíčkovou je to složité. Každá rodina má svůj vlastní recept a často mezi sebou i soupeří, který je lepší. Někdo má rád zeleninu rozmixovanou, jiný ne. Někdo podává svíčkovou spolu karlovarským knedlíkem a někdo se obejde bez terče. Poctivá svíčková vyžaduje čas, spoustu času. Nejčastěji se pro její přípravu využívá řádně prošpikované hovězí zadní, které se na pánvi rychle zatáhne a spolu s kořenovou zeleninou a kořením se nechává odležet naložené v másle. Tím maso získá jemnou chuť. Následně se maso se zeleninou dusí přikryté v troubě. Na omáčku pak stačí zeleninu rozmixovat a zjemnit smetanou. Žádné zahušťování většinou není třeba. Chuť můžete ozvláštnit třeba hořčicí nebo vínem či portským.
Dobrota z Valašska
Druhý žebříček se týkal nejoblíbenějších evropských dezertů. Valašskému frgálu patří páté místo. Frgál, tak se dříve na Valašsku označovalo něco nepovedeného. Postupem času si toto pojmenování však získal tenký dozlatova upečený koláč o průměru asi 30 cm, bohatě naplněný lahodnou nádivkou a navrchu posypaný lahodnou drobenkou a hustě pokapaný máslem.
Nejoblíbenější náplní jsou hrušková povidla nebo náplň ze sušených hrušek, ale pochutnáte si i na jablečných, tvarohových, makových, ořechových nebo marmeládových frgálech. Setkat se však můžete i se slanou náplní – zelnou, kedlubnovou nebo mrkvovou, ale ty nejsou tak obvyklé.
Frgál je v žebříčku v dobré společnosti, vévodí mu polský sernik (tedy by se dalo říct, že tvarožník), ale najdete tam i německý Käsekuchen případně ruský medovník.
Mapa oblíbených jídel
Web Tasteatlas.com založil v roce 2015 chorvatský novinář a podnikatel Matijou Babić a zaměřuje se především na tradiční jídla. Tím se liší jak od michelinského průvodce, který se zaměřuje především na vysokou gastronomii, tak od Tripadvisoru, ve kterém najdete oblíbená turistická místa. Web spoluvytváří gastronomičtí profesionálové a food kritici. Nenajdete na něm hodnocení běžných uživatelů.
Jeho součástí jsou i různé infografické mapy, které vás seznámí s tradičními jídly i surovinami v různých regionech i v různých koutech světa. Zajímá vás, jaké sýry se jedí v jednotlivých regionech? Najdete tam například i olomoucké syrečky či jihočeskou Nivu. Dozvíte se tam, který sýr je ve Francii považován za nejlepší nebo taky kam v Evropě zajít na tu nejlepší pizzu, kde si dát tu nejlepší paellu či v které zemi je jaký oblíbený dezert. To všechno mapuje Tasteatlas.
Podívejte se jak se připravuje ořechový frgál:
Zdroj:
www.tasteatlas.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Masterchef, Prostřeno nebo Pečení na neděli? Gastronomický podzim v televizi začíná
Máte rádi pořady o vaření? V tom případě máte o… Číst více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se… Číst více
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Bešamel ochutíme poměrně snadno. Kromě koření pomůže i sýr, česnek nebo cibule
Bešamel se vyrábí z tuku (většinou z másla), hladké mouky a mléka nebo smetany. Na másle osmahneme mouku do světle žluté barvy, zalijeme studeným… Číst více
Světový den Nutelly
Pravděpodobně se najde pár jedinců, kterým je smetanová kombinace ořechů a čokolády proti srsti, ale nejspíš jich nebude mnoho. My ostatní na začátku… Číst více
Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je… Číst více
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Pokud se na podzim těšíte kvůli ořechům, dřív než… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší svíčková podle soutěže Masterchef: Chuti pomůžou hořčice, jalovec i portské víno!
Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Valašský frgál se zrodil z omylu. Víte, že tradiční koláč se peče třeba i s kedlubnovou náplní?
12 nejlepších zimních polévek pro zahřátí: Dáte si krkonošské kyselo, jihočeskou kulajdu nebo boršč?
Komentáře
12. 2. 2023 18:12
19. 1. 2023 20:18