Jak perfektně odmrazit lednici a mrazák: Proveďte to rychle a bez zbytečných ztrát. V zimě to jde snáz
20. 1. 2023 Domácnost
Zima je ideální dobou na odmrazování lednice a mrazáku. Proč se včas vypořádat s námrazou a nenechávat ji na později? Kterých chytrých triků můžete využít při tomto úklidu?
Kdy se pustit do odmrazování
Mrazák je báječným spotřebičem, obzvlášť pokud máte zahradu. Odmrazování se vás týká, i když máte jen malý mrazáček u lednice. Pokud nemáte beznámrazovou mrazničku, určitě vás čeká zdolávání námrazy. A to nikoho příliš nebaví. Jenže tuto činnost je důležité provádět, a to pravidelně, abyste zbytečně neutráceli za spotřebu přístroje a neznehodnocovali potraviny. Doporučuje se námrazu likvidovat co nejdříve. Pokud je totiž větší než 3 milimetry, může zvýšit spotřebu energie ledničky až o neuvěřitelných 75 procent.
Odmrazovat je vhodné minimálně dvakrát ročně anebo kdykoliv podle potřeby. Teď v zimě navíc nastává ideální období na vypořádávání se s vrstvou námrazy. Venku je totiž zima, a pokud máte mrazák plný, můžete jídlo zkrátka vystrčit na terasu, balkon, či aspoň na parapet. V každém případě se vyplatí pustit se do odmrazování, když máte v mrazáku méně věcí.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na odmrazování
Nestačí přijít k mrazáku a začít odmrazovat. Na proces je lepší se připravit. A co byste mohli potřebovat? Několik savých hadrů, které zachytí odtékající vodu. Hodit se budou i dva kyblíky. Jeden na odstraňovaný led a druhý na čistou vodou s octem, díky které prostor vyčistíte. Využijete plastovou nebo kovovou špachtli, případně plastovou škrabku na led. S těmito pomocníky půjde odstraňování snáz. Jestliže nemáte šuplíkový mrazák, připravte si nádoby, do kterých zmrazené potraviny dáte, než se budou moci vrátit do lednice. Přes nádoby se zmraženými pytlíky přehoďte deku a na ni dejte sáčky s ledem. Hodí se i chladící box, chladicí taška. Pokud můžete přibrat dobrovolníky, na rychlejší práci to bude výhoda. Celoročně platí, že čím rychleji celý proces provedete, vaše zmrazené jídlo to ocení. Nestihne totiž povolit.
Mohlo by vás zajímat
Co provést před odmrazováním
Vypněte mrazák a lednici, odpojte je z elektriky. Přesuňte všechen obsah z mrazáku do připravených nádob a tašek, nebo jen vyndejte šuplíky. Dávejte zmražené potraviny co nejvíc k sobě, lépe udrží teplotu. Led na nich zatím nechte, více potraviny ochrání.
Mohlo by vás zajímat
Jak odmrazovat pomocí horké vody
Nejrychlejší cestou na odmrazování je pomocí kastrolu s horkou vodou. Budete potřebovat nižší široký hrnec. Nalijete do něj horkou vodu a vložte jej na utěrkou vystlanou polici v mrazáku. Led začne během chvilky povolovat. Vezměte do ruky špachtli a opatrně odstraňujte uvolněný led do připraveného kyblíku nebo do umyvadla. Za chvíli budete potřebovat novou teplou vodu (ta původní vystydne), tak si ji včas přichystejte, aby šla práce rychle.
Mohlo by vás zajímat
Jak odmrazit mrazničku solí
Sůl je v domácnosti nezbytná. Hodí se nejen na vaření a uchovávání potravin, ale i na úklid. Jak na to? Posolte ledovou vrstvu a jakmile se začne led uvolňovat, tak ho opět škrabkou opatrně odstraňte.
Jak uklidit mrazničku
S odmrazování se bude vytvářet množství vody, na které se budou hodit savé hadry. Dejte je naspod lednice a průběžně je ždímejte. Když vše vytřete, mrazák otřete octovou vodou a důkladně jej osušte. Nesmí zůstat vlhký.
Co můžete vrátit do mrazáku
Následujícím krokem je kontrola zmrazených potravin. Důležitá je také kontrola čerstvosti potravin, velmi starých se zbavte. Z něčeho můžete třeba hned uvařit. Do mrazáku vracejte jen suché pytlíky bez nánosů ledu. Pokud se vám do ruky dostane povolené jídlo, znovu ho nezmrazujte. Je ho třeba hned zpracovat. Potraviny vložte do suchého mrazáku, nezapomeňte, že i šuplíky musí být zcela suché. Zavřete dvířka přístroje, a zapněte mrazák na maximální teplotu. Neotevírejte ho alespoň 2-3 hodiny.
Zdroje informací:
https://www.cleanipedia.com
https://dengarden.com
epet.cz
https://pardubice.rozhlas.cz/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
8 skvělých tipů, jak využít k úklidu prášek do pečiva. Zvládne vyčistit troubu i vybělit utěrky
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře
24. 2. 2023 10:29