Korunovace krále Karla III.: Oficiální menu oslav a recept na pečený lilek s jogurtovou zálivkou nadchly internet
5. 5. 2023 Ostatní
Korunovace nového britského panovníka Karla III. je za dveřmi a celý svět pečlivě sleduje všechny podrobnosti jeho nástupu na trůn. Mimo jiné se zraky ubírají i do královské kuchyně, kde se bude chystat hostina, jakou Velká Británie nepamatuje 70 let. Mimo jiné bude v menu korunovační lilek, který podle snadného receptu připravíte doma i vy!
Odtajněný quiche i trojice receptů
Buckinghamský palác na zájem o menu, které bude servírováno králi, jeho rodině i významným hostům z celého světa, zareagoval velmi pohotově. Video s receptem na quiche se špenátem, který vystřídá tradiční korunovační kuře, se brzy stalo velkým hitem a nejen Britové si pochoutku, na níž si 6. května pochutná Karel III., zkouší připravit doma. To můžete udělat taky. Recept jsme totiž za vás vyzkoušeli a nabízíme tedy přesný postup.
Mohlo by vás zajímat
Chutě Asie i oblíbený dezert
Kromě slaného koláče jsou podle webu Country Living potvrzeny i další tři chody, které mají nově korunovaného krále potěšit. Jedná se o korunovační pečeni z jehněčího masa s marinádou v asijském stylu od Kena Homa, korunovační lilek od Nadiyi Hussainové či jahodový a zázvorový trifle (vrstvený piškotový dezert - pozn. red.) od Adama Handlinga.
Korunovační lilek
Právě na druhý jmenovaný pokrm, tedy lilek, se podíváme důkladněji. Jeho příprava totiž není složitá a dobře připravená zelenina může kolikrát zaujmout víc, než osvědčená masová klasika. Na přípravu slavnostního pokrmu ze Spojeného království budeme potřebovat: 225 ml olivového oleje, 3 rozmačkané stroužky česneku, 1 malou nastrouhanou cibuli, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku soli, 2 velké lilky (zhruba 600 gramů), nakrájené na centimetr silné plátky.
Jak na to?
- Do mísy nalijte olej s prolisovaným česnekem, cibulí, paprikou a solí. Pečlivě všechny ingredience promíchejte.
- Nakrájené lilky vyskládejte na plech. Plátky potřete dostatečnou vrstvou olejové směsi, opakujte až do chvíle, kdy se vám nepodaří všechen olej dostat do lilků.
- Připravte si jednu velkou nebo dvě menší pánve, na nichž budete lilky při střední teplotě grilovat po obou stranách. Z každé bude stačit přibližně dvě minuty, ve výsledku musí být plátky zeleniny měkké a na první pohled je na nich vidět, že absorbovaly tekutinu.
- Hotové lilky přesuňte z pánve na talíř a na moment je nechte „odpočinout“.
Náš tip: Aby se vám lilek nerozpekl na kašovitou hmotu, je potřeba jej před jakoukoliv další úpravou nasolit a nechat vypotit minimálně 30 minut, lépe však hodinu, a šťávu z něj poté důkladně osušit kuchyňskou utěrkou.
Štiplavá zálivka
K lilku nedomyslitelně patří lahodný dip nebo zálivka, která dá zelenině správnou chuť. Jinak tomu není ani u receptu, podle nějž bude připravován pokrm pro královskou rodinu. Na zálivku si připravte tyto ingredience: 200 g řeckého jogurtu, 2 lžičky kari, 2 rozmačkané stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky mangového čatní, 2 lžičky plnotučného mléka. Při servírování ještě využijeme malou hrst smažené cibulky, stejné množství rozinek a zhruba dvakrát tolik čerstvého koriandru, nakrájeného na tenké plátky.
Jak na to?
- Smíchejte jogurt, kari, česnek, sůl a mangové čatní. Přidejte plnotučné mléko.
- Vzniklou směsí polijte připravený lilek, při podávání jej posypte smaženou cibulkou, rozinkami a koriandrem.
Náš tip: Zkuste třeba lilek i podle našeho video receptu:
Zdroj informací:
Country Living - The 3 official recipes for King Charles III's Coronation revealed
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jamaican ginger cake: Pikantní verze perníku má výraznou chuť a vůni po zázvoru a vláčnost mu dodává jedna důležitá ingredience
Korunovace krále Karla III.: Upekli jsme oficiální špenátový koláč, který bude hvězdou slavnostního menu. Je to snadné
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné korunovační kuře z dob Alžběty II.: Tuhle lahůdku s kari a majonézou si královna dopřávala před 70 lety
Jak na to, aby rozinky, které přidáme do těsta, neklesaly dolů. Jednoduchý trik je záležitostí chvilky
Desatero rad na téma jehněčí: Co vše potřebujete vědět, abyste přípravu jehněčího masa hravě zvládli