Jak správně pěstovat a kdy sázet rybíz: Přehledný návod pro zahradnické začátečníky, opakování pro zkušené
21. 5. 2023 Zahrada
Mezi nejoblíbenější drobné ovoce našich zahrad patří rybíz. Rybíz milujeme na koláčích, děláme z něj ovocné alkoholické nápoje, připravujeme šťávy a je nezastupitelný při přípravě sladko-kyselých džemů. Teď se podíváme na postup sázení rybízu a na tipy, jak o něj správně pečovat, abyste měli skvělou sklizeň.
Je libo červený, bílý či černý, hlavně vyberte vhodnou odrůdu
Rybíz je celkem nenáročný na polohu, daří se mu jak v nížinách, tak i ve vyšších polohách. Rybíz má rád vlhkou, propustnou a dobře obohacenou půdu, bílý a červený rybíz preferuje mírně kyselejší půdy. Černý rybíz snese vápenatou půdu, avšak má zvýšenou potřebu vláhy, v suchých půdách neprospívá, shazuje listy a plody předčasně opadávají.
Základním tvarem rybízu je keř, vydrží vám i dvacet let, stromkové varianty rychleji stárnou (většinou kolem 10 let) a mají nižší výnosy. U stromkové varianty musíte také myslet na to, že potřebuje oporu pro kmínek.
Předtím než začnete sázet rybíz, je důležité vybrat správnou odrůdu, která bude odpovídat vašim potřebám, neboť každá odrůda má své vlastnosti, co se týká velikosti plodů, chuti či odolnosti vůči chorobám. Pro dozrávání rybízů je nejtypičtější červenec, ovšem objevit můžete i odrůdy velmi rané a naopak pozdní, takže sbírat kuličky rybízu bude možné od června až do září.
Mohlo by vás zajímat
Rybízy můžeme vysazovat téměř po celý rok
Rostliny v kontejneru bývají dobře prokořeněné, tyto můžeme sázet prakticky kdykoliv. Takže směle do toho. Prostokořenné sazenice jsou k dostání časně zjara, neboť rybíz brzy raší, či na podzim.
Keře vysazujeme do vzdálenosti cca dva metry od sebe, stromkové potřebují rozestup jeden metr. Vyberte pro rybízy slunné či polostinné místo na zahradě, tam by se jim mělo dařit nejvíc. Do vykopané jámy dáme dobře uleželý kompost nebo hnůj.
Po sázení je důležité pravidelně zalévat, zejména v suchých obdobích. Ujistěte se, že půda je stále vlhká, ale ne přemokřená. Kromě zalévání je také vhodné rybíz jednou za rok přihnojit, ideálně na podzim.
Využívají se organická hnojiva, nejlépe kompost. Rybíz koření mělce, je vhodné tedy okolí keře zamulčovat. Na keři necháváme 8-12 nejsilnějších prutů, přestárlé (zdřevnatělé) v předjaří odstraňujeme a zbylé každoročně zkracujeme cca o pětinu. Na podzim je vhodné také shrabat a odstranit opadané listí.
Na co si dát pozor - čím nejčastěji rybízy trpí
Prosvětlili jste zjara své keříkové rybízy vyřezáním nejstarších výhonů, tak aby zůstalo na jenom rybízu kolem deseti nejvitálnějších výhonů a aplikovali jste postřik na přezimující škůdce? Rybíz má právě nasazeno na plody, ovšem možná jste si všimli pokroucených listů.
Pokud jste zanedbali postřik, tak se na rybízu pravděpodobně usadily mšice. Ty poznáte tak, že listy rybízu jsou pokroucené s žluto-zelenými či červenými puchýři. Je dobré napadené části odstranit a ošetřit rostlinu postřikem. Nechte si poradit v zahradnictví, možností je celá řada, zkusit můžete i přírodní cestu.
Ke konci května na sebe také může upozornit sviluška rybízová, poškozuje listy, ty se svinují a předčasně opadávají. Dalším vážným škůdcem rybízu je vlnovník rybízový, který žije v pupenech rybízu a sáním poškozuje základy listů a květů. Napadené keře v předjaří poznáme podle zvětšených pupenů, které zduří - neraší, nýbrž hnědnou a zasychají.
Někdy také můžeme narazit na listy se žlutozelenými skvrnami, které postupně od středu zasychají. Listy se následně svinují a opadávají. V tomto případě se jedná o antraknózu, i zde se situace dá řešit postřiky a v tomto ohledu je vhodná i prevence, a to správné péče v podobě prosvětlování a hrabání opadaného listí.
Zdroje informací:
Kniha Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, Sedliska, B.
Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal, Šedivý a kol.
Zahradnictví Kruh: Rybízy
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zapomeňte na citrony! Černý rybíz je nenápadná bomba plná vitamínu C
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Jak podpořit růst rostlin na zahradě? Banánový „drink“, zelené hnojení nebo zkvašené kopřivy udělají na záhonku úplné divy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kávová sedlina do kompostu patří, zbytky masa tam nesmí aneb Praktické informace pro zahradní kompostování krok za krokem
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina