Halloweenské pochoutky!
24. 10. 2014 Historie a zajímavosti
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Dýňový cupcake!
Ingredience: ½ šálku másla, 1 šálek hnědého cukru, 1/3 šálku krystalového cukru, 2 šálky polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky rozdrceného hřebíčku, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 2 vejce, ½ šálku podmáslí, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 ¼ šálku dýně (pyré, kompot, nebo čerstvá dýně nadrobno nakrájená)
Troubu předehřejte na 180°C.
Ušlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce.
Prosátou mouku smíchejte se suchými ingrediencemi a jemně ji vmíchejte k máslu, cukru a vejcím.
Nakonec přidejte dýni a vše zamíchejte. Cupcakes pečte 23-25 minut a po vychladnutí zdobte oblíbenou krémovou polevou, marmeládou nebo šlehačkou.
Dýňové máslo
Ingredience: 2 malé dýně, 2 lžíce másla, 2 šálky hnědého cukru, ¼ šálku jablečné šťávy, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky rozdrceného hřebíčku
Dýně rozřízněte, odstraňte z nich semínka i vnější slupku a nakrájejte je na malé kostičky.
Přes noc dýně naložte s jablečnou šťávou, cukrem, vanilkovým extraktem a kořením.
Poté směs pozvolna vařte na malém plamenu, a to až několik hodin, dokud nejsou dýně měkké. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte máslo. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dýňové máslo v lednici až dva týdny.
Dýňové máslo je výborné na křupavých toastech nebo třeba na výše zmíněných dýňových cupcakes.
Pečená dýňová semínka
Semínka vydlabejte z vnitřku dýně, pořádně je opláchněte pod proudem teplé vody a odstraňte z nich dužinu. Smíchejte se lžicí oleje nebo rozpuštěného másla a rovnoměrně je rozprostřete na pečícím papírem vyložený pekáč. Osolte nebo okořeňte podle chuti. Pečte při teplotě 180°C po dobu 10 minut dozlatova. Během pečení je občas promíchejte – snadno se totiž připalují.
Užívejte si podzimních chutí! Brzy Vám přineseme další inspiraci!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 12 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Recepty a triky na nejlepší halloweenské cukrovinky rozhodně pobaví děti. I dospělí si s nimi až strašidelně rádi zamlsají
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře
30. 10. 2014 12:24
25. 10. 2014 14:12