Prodloužit životnost potravin je snadné: Mouku zachráníte bobkovým listem, brambory mátou a „zakysanku“ obraťte dnem vzhůru
25. 8. 2023 Ostatní
Skladování potravin je obzvlášť ve vedrech, která poslední týdny zasáhla i naši zemi, diskutovaným tématem. Přitom existuje mnoho babských rad, které dokazují, že se dá vyzrát i nad vadnutím bylinek a zachránit se může i čerstvost rajčat.
Bylinky zachrání papír
Influencerka Chantel Mila se o své tipy podělila na Instagramu, kde pravidelně publikuje příspěvky s úklidovými triky. Tentokrát se ovšem zaměřila na uchovávání potravin. Několik z jejích praktických rad určitě stojí za vyzkoušení.
Například čerstvé bylinky radí Chantel zamrazit s olivovým olejem. Jejich trvanlivost tak prodloužíte mnohonásobně. Pokud se vám ovšem nechce si zabírat místo v mrazáku, můžete bylinky ze zahrádky či koupené ve vaničce v obchodě, obalit navlhčenou papírovou utěrkou a umístit do lednice. Přidáte jim tak několik dní čerstvosti navíc.
Trik se zamrazením můžete použít i u vajíček. Do formy na led jednoduše vyklepněte zvlášť bílek a žloutek a máte hotovo. Zhruba na měsíc a půl můžete udělat „led“ i z mléka. Do mrazáku mnoho lidí dává také pečivo, které po rozmrznutí chutná jako čerstvé.
Mohlo by vás zajímat
Brambory chtějí soukromí
Pokud máte problémy se skladováním brambor, myslete na to, že nejlepší je pro ně nejen chlad a tma, ale také „samota“. Pokud totiž na stejném místě necháte brambory a například jablka, můžete si být jisti tím, že vám začnou brambory klíčit. Tento druh ovoce, stejně jako třeba banány, totiž vylučuje ethylén, který klíčení podporuje. Naopak levandule či čerstvá máta tento proces dokáží zpomalit. Přidejte tedy trochu bylinek k oblíbené přílohové zelenině a máte klid.
Postavené na „hlavu“
Máte v lednici moc jogurtů nebo hodně kelímků se zakysanou smetanou a bojíte se, že je nestihnete spotřebovat do data uvedeného na obalu? Jednoduše tyto výrobky dejte dnem vzhůru. Zabráníte tak totiž tvorbě bakterií a mléčné výrobky zůstanou déle čerstvé. Přesto dbejte na datum spotřeby. Zbytečný zdravotní problém nikdy nepotěší.
Rajčata do mrazáku, na salát utěrku
Influencerka si ví rady i se zeleninou. Třeba rajčata doporučuje skladovat stopkou dolů. Nejen, že tak mají šanci dozrát, ale také vydrží déle čerstvá. Pokud máte rajčat přebytek a víte, že je použijete do vaření, můžete je klidně zmrazit. Jen nezapomeňte odstranit stopky.
Zabránit vadnutí salátu zase můžete pomocí papírových utěrek. Ty položte na zeleninu, utěrky absorbují přebytečnou vlhkost a zabrání zhnědnutí.
Konec s moly
A pokud ve vaší spíži řádi moli, má pro vás Chantel také jeden tip. Do mouky přidejte bobkový list. Stačí jeden do každé nádoby, kde mouku skladujete. Pokud chcete „ochránit“ celou spíž, rozmístěte bobkový list poblíž potravin, moli se jim poté vyhnou.
Náš tip: Pokud máte rajčat skutečně velké zásoby, uvařte si podle našeho videoreceptu rajskou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
Dokonale voňavý mátový sirup ze tří ingrediencí zvládne připravit i začátečník, když dodrží jednoduchý postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 1 hodinou
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 1 hodinou
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 3 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Pizza Nuova poradil, která rajčata se hodí na skvělé sugo: Seženete je celoročně i u nás, říká
Retro rajčatový salát: Potřebujeme krásně vyzrálé plody, dobře ochucenou zálivku z oleje a octa, navrch pak jemně nakrájenou cibulku
Kvašená zelenina je snadnou variantou nakládání. Kromě zelí a okurek báječně chutnají i fermentované papriky, cibule nebo ředkvičky