Jiří z Poděbrad trpěl obezitou a v době jeho vlády se servírovali pečení psi zašití do břicha selat a plnění králíkem
22. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Byl jediným českým králem, který byl zvolený šlechtou. Období druhé poloviny 15. století, kdy Jiří z Poděbrad seděl na trůně, bylo složité a panovník musel udržovat klid v zemi rozvrácené husitskými válkami. Často se o něm říkalo, že vládl od stolu, protože rád jedl.
Jiří z Poděbrad rád dobře jedl a pil
Jiří z Poděbrad byl údajně nejobéznějším českým panovníkem. První muž českého království, který proslul víc jako diplomat než bojovník, se nikdy netajil svou láskou k dobrému jídlu a pití.
Možná i proto se nedožil vysokého věku, zemřel pouhý měsíc před jednapadesátými narozeninami. Svou daň si zřejmě vybral jeho celkový špatný životní styl a nedostatek pohybu. Údajně také už od mládí trpěl poruchou metabolismu.
Mohlo by vás zajímat
Masem se nešetřilo
V druhé polovině 15. století byla ovšem nadváha problémem vyšších vrstev společnosti, protože byly v oblibě velké hostiny se spoustou jídla a pití. Odhaduje se, že průměrná roční spotřeba masa na jednoho člověka dosahovala 100 kg. Když si ale uvědomíme, že většina lidí si tolik masa dovolit nemohla, je jasné, že na hradech a tvrzích se masem nešetřilo.
Nejinak tomu bylo i na dvoře krále Jiřího z Poděbrad. Ten sídlil na Starém Městě pražském v Královském dvoře, který stál na místě dnešního Obecního domu. A co se běžně připravovalo k jídlu?
Vepřové, hovězí a drůbeží maso bylo k dispozici stále. Symbolem bohatství byla zvěřina, proto nesměla chybět, často se servírovali i bažanti a pávi, někdy veverky a lišky. Do módy postupně přicházela telata a jehňata.
Mohlo by vás zajímat
Pečený pes v břiše selete
Velice populární bylo podávat tzv. vrstvené pečínky, některé z nich bychom asi dnes nepozřeli. Vždyť nebylo výjimkou do břicha selete zašít psa, který byl naplněný pro změnu králíkem, a pak vše pomalu péct na rožni.
Maso se dochucovalo kořením, a to i drahým exotickým, které si panstvo nechalo dovážet. Jako příloha se přikusoval chléb a jedla se sezónní zelenina. Velkou lahůdkou byly i uzené sýry nebo paví jatýrka.
Mohlo by vás zajímat
Vládl od jídelního stolu
Jídlo se zapíjelo vínem a pivem, oba alkoholické nápoje doslova tekly proudem a případná opilost se nijak neřešila.
Není divu, že Jiří z Poděbrad měl se na konci života zdravotní problémy se žlučníkem a špatně mu fungovaly i ledviny. Téměř se nemohl hýbat, sluhové ho museli přenášet z místa na místo a do kočáru. Do poslední chvíle však úřadoval – zřejmě od jídelního stolu.
Náš tip: Telecí medailonky s kaparovou omáčkou podle našeho videoreceptu by rozhodně ocenil i mlsný královský jazýček Jiřího z Poděbrad.
Zdroje informací:
eurozpravy.cz: Co se vařilo a jedlo na středověkých hradech? Tehdejší menu vás zřejmě překvapí
dotyk.cz: Nejpodivnější král na českém trůně: Jiřík z Poděbrad byl tak tlustý, že nechodil
hrady.cz: Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Karel IV. měl rád dušené veverky a kaše s medem. Jídlo si nabíral speciálním způsobem
Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jíška je jednou z možností
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Historie a cesty koření na evropské stoly: Mák se dával na chleba, pepřem se platily daně a svazek bylin odháněl čarodějnice
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou