Hermelínové karbanátky s mletým masem jsou úžasně šťavnaté, lehce pikantní a sýr je třeba předem krátce zmrazit
25. 9. 2023 Vaření
Máte rádi hermelín? Pokud přemýšlíte, co z něj připravit, máme pro vás tip. Smažený hermelín s plátem šunky je klasika, ale šťavnaté hermelínové karbanátky s mletým masem také určitě nezklamou.
Karbanátky a sýr
Do karbanátků s mletým masem můžeme nastrouhat tvrdý sýr, ale zajímavou variantu představují i karbanátky s hermelínem. Tento plísňový sýr klasické jídlo zcela promění. Bude mít jemnou a smetanovou chuť. Aby toto aroma vyniklo, měli bychom sáhnout po takových ingrediencích, které ho nepřebijí.
Mohlo by vás zajímat
Suroviny na karbanátky s hermelínem
Na karbanátky se obvykle používá hovězí a vepřové maso. V toto případě sáhneme po vepřovém, vhodný je libovější bůček nebo plec. Šťavnatost totiž zajistí hermelín. Do mletého masa se většinou přidává cibule a česnek. V tomto případě bychom je využívat neměli. Bude se ale hodit vejce, asi dva-tři dny starý rohlík, smetana ke šlehání. Je možné přidat i plocholistou petrželku, variantou je trochu nasekané pažitky. Dochutíme solí.
Tipy pro práci s hermelínem
S hermelínem se lépe pracuje, když ho dáme ztuhnout do mrazáku. Pokud se budeme chtít této variantě vyhnout, nůž předem namočíme do vody.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Hermelínové karbanátky s mletým masem
Na přípravu těchto karbanátků budete potřebovat: 500 g mletého vepřového masa, 200 g hermelínu nebo camembertu, 1 vejce, 100 ml smetany ke šlehání, 1 starší rohlík, plocholistou petrželku, sůl, strouhanku na obalení a olej na smažení.
Jak na to? Hermelín dejte na chvíli zatuhnout do mrazáku. Mleté maso dejte do mísy. Ztuhlý hermelín vyndejte z mrazáku a nastrouhejte ho nebo pokrájejte najemno. Přidejte smetanu, do mísy rozklepněte vejce, směs osolte a dobře promíchejte.
Asi dva až tři dny starý rohlík nastrouhejte nebo rozmixujte, přidejte do mísy. Petrželku nasekejte a také ji dejte ke směsi. Vše promíchejte a mokrýma rukama připravte 12-14 stejně velkých plošších placiček. Každou obalte ve strouhance.
V nepřilnavé pánvi rozehřejte vrstvu oleje a smažte hermelínové placky z obou stran dozlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Náš tip: Připravte si křupavé hermelínové bochánky se šunkou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pažitka je výborná v tvarohové pomazánce, ale skvěle dochutí i bylinkové máslo
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak grilovat hermelín? Aromatickou chuť i vůni zvýrazní marináda, kolečka cibule nebo plátky slaniny. Důležité je sýr dobře zabalit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 2 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
Jak úsporně připravit karbanátky. Vyzkoušejte jednoduchou techniku, při které ušetříte olej a na výsledku si pochutnáte