Cibulové placky „cibuláčky“: Na křupavé placičky stačí jen pár ingrediencí, výraznou chuť cibule zjemní sýr a voňavé bylinky
24. 10. 2023 Vaření
Cibulová placky zvané cibuláčky jasně říkají, co je jejich hlavní surovinou. Tuto dobrotu si oblíbí nejen milovníci cibule, zachutná i dalším strávníkům. Vynikající jsou k masu, ale i jako svačina nebo chuťovka k pivu nebo vínu.
Jak využít cibuli
Cibule patří mezi základní suroviny, které máme obvykle doma. Chybí v málokterém jídle, ale většinou nebývá hlavní ingrediencí. Přidáváme ji jako základ do omáček, polévek, najdeme ji i v salátech, pomazánkách.
Ať už dáme cibuli do jakéhokoli pokrmu, musíme počítat s její ostrou chutí, a to obzvlášť v případě žluté kuchyňské cibule. Tepelnou úpravou se její chuť zjemní. Jemnější je šalotka, která obvykle má podlouhlý tvar a slupku zbarvenou do hnědočervena. Je typická svou jemnou a trochu nasládlou chutí. Má i mírně česnekové aroma a nenadýmá. Červená cibule má sladkou a jemně mléčnou chuť a ideální je do studené kuchyně.
Hlavní roli hraje cibule třeba v polévce cibulačce, ale také cibulových plackách.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na cibuláčky
Cibulové placky se dají připravit z mouky, vody a cibule, ale pestřejší chuťový zážitek nabízejí placky provoněné bylinkami. Sáhnout můžeme po sušeném tymiánu, rozmarýnu, oreganu, čerstvé pažitce, placky hezky dochutí i sušený česnek. Nesmí chybět ani pepř a sůl. Kromě toho využijeme šunku, vajíčko, hladkou mouku, mléko a tvrdý sýr. Můžeme zvolit eidam, ale také chuťově výraznější druhy sýru (čedar, parmazán). Abychom si jídlo hezky vychutnali, je lepší cibuli, šunku a sýr nakrájet/nastrouhat nadrobno. Místo mléka je možné použít bílý jogurt, případně zakysanou smetanu.
Příprava je jednoduchá a rychlá. Cibulové placky budou hotové do čtvrt hodiny.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit cibuláčky
Na 3-4 placičky si připravte: 1 větší cibuli, 100 g šunky, 50 g sýru, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, lžičku sušeného česneku, tymián, pažitku, pepř, sůl a olej na smažení.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji hodně nadrobno a dejte do misky. Nadrobno nakrájejte i šunku a sýr nastrouhejte. Šunku, sýr, mouku a koření přidejte do misky. Rozklepněte vejce a nalijte mléko. Důkladně vymíchejte těsto.
Rozehřejte si pánvičku s olejem a lžící dávejte těsto na pánvičku a vytvářejte placičky. Když jsou tenčí, krásně křupají. Osmažte je z obou stran dozlatova.
Náš tip: Připravte si cibulové placky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 6 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 9 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 10 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky