Husí výpek je lahůdkou, dá se využít mnoha způsoby: Přidat se může do těsta, pod dušené zelí i do skvělé pomazánky
9. 11. 2023 Vaření
Svatomartinská husa to není jen skvěle upečené maso, které rádi 11. listopadu konzumujeme se zelím a knedlíkem. Drůbež totiž nabízí ještě dva výrazné benefity, které nám zůstanou i po její konzumaci. Jde o sádlo a výpek.
Sádlo použít umíme
Se sádlem si dokážeme poradit velmi snadno. Jde o vynikající přírodní produkt, který lze využít na mnoho způsobů, například při smažení a pečení. Je totiž zdravější alternativou k jiným tukům a dodá pokrmům jedinečnou chuť. Husí sádlo se také hodí při domácí konzervaci. Maso v něm nakládané vydrží déle.
Husí sádlo je skvělé i pro péči o pleť. Je bohaté na vitaminy A a E a pomáhá hydratovat a vyživovat pokožku. Už naše babičky ho používaly jako přírodní balzám na rty, krém na ruce nebo na suchá místa na těle. Z husího sádla lze také vyrobit domácí svíčky, které hoří déle a čistěji než ty z parafínu.
Jak ovšem naložit s výpekem, který nám zbyde v pekáči, neví úplně každý. Radu nabízí kniha Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice autorek Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové.
Mohlo by vás zajímat
Co s husím výpekem?
Vzhledem k tomu, že husa je daleko větší než kachna, musíme počítat s tím, že výpeku bude opravdu hodně. Navíc ho nelze brát stejně jako sádlo, protože do sebe absorbuje veškeré koření, které použijeme, včetně soli. V ten moment už nejde použít k přípravě jakýchkoliv jídel, která chceme tvořit nasladko.
„V první řadě je třeba výpek opatrně přelít přes jemný cedník a uložit do lednice v uzavíratelné nádobě. Odtud jej můžete dle potřeby odebírat vždy čistou lžící, vydrží tak pár týdnů. Jakkoliv je husí sádlo vychvalované pro své léčivé účinky (na popraskanou kůži, na průdušky a tak dále), s husím výpekem žádné ozdravné zázraky nečekejte,“ vysvětlují autorky knihy o českých tradicích.
Skvělý základ i chlazená pochoutka
Jako základ pro některé pokrmy však slouží skvěle. „Na kaši či knedlíky, pro kroupové a rýžové pokrmy i pro dušené zelí, můžete s ním potřít bramborové lokše a vařené brambory i zadělat těsto (ne však sladké),“ vysvětlují Kopecká s Boledovičovou s tím, že vychlazený husí výpek chutná skvěle i jen tak s čerstvým chlebem. Nabízejí také recept na výtečnou husí pomazánku. „Výpek promíchejte s najemno nasekaným masem, které vám zbylo z husí pečínky, přidejte odrbané snítky tymiánu, dochuťte solí a pepřem a podávejte na chlebu spolu s nasekanou cibulkou,“ stojí ve Vánočním tradináři.
Ukázka z knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tématikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl, publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení.
Náš tip: Ze sádla můžete vytvořit třeba skvělé koláčky, inspirujte se naším videoreceptem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ječné kroupy jsou neprávem opomíjenou surovinou. Pochutnejte si na nich v podobě karbanátků, sladké kaše i pomazánky
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta radí: Jak upéct nejšťavnatější svatomartinskou husu, aby byla uvnitř měkká a zvenku křupavá
Jak správně upéct husu. Důležité je začít s dostatečným předstihem a nic neuspěchat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Vyplatí se při cenách mouky a energií domácí pečení chleba? Ano, ale je potřeba při pečení dodržet jeden zásadní krok
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Kam pro svatomartinskou husu: Kilo za 159 Kč se nabízí v akci v supermarketech, na farmách vyjde jeden kilogram i na tři stovky