Vlašský salát podle normy ČSN: Důležité je dodržet správný poměr surovin, dochucovat postupně a výsledek bude perfektní
26. 12. 2023 Vaření
Vlašák patří mezi oblíbenou bufetovou klasiku. Vlašský salát podle normy ČSN si snadno připravíte doma a chutnat vám bude úplně stejně jako v dětství. A teď v období svátků se hodí i na chlebíčky.
Kde se vzal vlašský salát
Vlašský salát není moderním výmyslem, má za sebou poměrně dlouhou historii. Navazuje na německý Fleischsalat (masový salát), který se často připravoval i ve Francii jako salat de boeuf. Původní vlašský salát ovšem měl jinou podobu, ve které byly zbytky různých druhů mas, zalité majonézou. Později byly přidány brambory, zelenina a třeba jablka. Recept na vlašský salát ve své kuchařce měla i M. D. Rettigová. Nechyběl v něm úhoř, kapary a omáčka z uvařeného žloutku, bobkového listu, cibule, sardinek, vinného octa a provensálského oleje.
Mohlo by vás zajímat
Jak se změnil vlašák
V poválečných letech se recept naprosto změnil, protože chyběly suroviny. Majonéza se míchala z vody, octa, sušeného vaječného prášku a škrobové moučky. K tomu se využívala zelenina z konzervy a recept byl bez ryb. Recept upravil podnik Pramen a brambory se staly hlavní surovinou, doplněnou o kořenovou zeleninu a šunkový salám.
Za socialismu všude chutnal vlašský salát stejně, byl pevně daný normou ČSN 50142 z roku 1976 a přesné poměry surovin se nesměly měnit. Takový salát měl být z dobrých surovin, svěží, kyprý a dostatečně spojený majonézou. I dnes si můžeme připravit přesně takový salát s využitím příslušné normy ČSN a dát ho třeba na některém ze svátečních chlebíčků.
Na co dát pozor při přípravě vlašského salátu podle ČSN
Pokud si chceme vychutnat vlašský salát, který jsme si dávali kdysi v bufetech, je třeba dodržet především poměr brambor, salámu, mrkve a celeru.
Sáhnout bychom měli po bramborách varného typu A a uvařit je ve slupce. Zůstanou hezky pevné. Ze salámů můžeme vybrat junior nebo dobrý šunkový a nakrájet ho na nudličky.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak na vlašský salát podle normy ČSN
Na přípravu vlašského salátu budete potřebovat: 500 g salátových brambor (varný typ A), 240 g salámu junior (nebo šunkového) vcelku, 100 g kyselých okurek, 20 g sterilovaného hrášku, 40 g vařeného celeru, 60 g vařené mrkve, 200 g majonézy, 20 g plnotučné hořčice, 5 g worcesteru, 15 g octa (i méně, dle chuti), 10 g cukru, 10 g soli a 0,5 g mletého černého pepře.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Uvařené brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky nadrobno. Do mísy dejte majonézu, hořčici, worcester, část octu, cukr, pepř, trochu osolte a promíchejte. Přidejte pokrájenou zeleninu, salám a sterilovaný hrášek. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.
Náš tip: Připravte si vlašský salát podle normy ČSN podle tohoto videoreceptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pomazánka Palivec podle ČSN z roku 1964: Tvaroh vyšlehaný s pivem potřebuje čas na propojení s feferonkami
Jak správně uvařit brambory na salát: Důležitá je velikost brambor i hrnce a správný čas vaření, pak je výsledek skvělý
Jak předejít tomu, aby chléb byl po upečení uvnitř vlhký? Stačí dodržet několik rad
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů