Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše: Sladké kynuté pečivo je krásně vláčné, voní medem a mělo by se jíst ještě horké na Zelený čtvrtek ráno
Zdroj: Toprecepty

K Velikonočním svátkům patří dobré jídlo i voňavé a nadýchané moučníky. Kromě tradičního kynutého mazance nebo vláčného beránka se pečou i jidáše, které mají i symbolický význam.

Proč se pečou jidáše?

O jednom z původních dvanácti apoštolů jménem Jidáš Iškariotský, který za třicet stříbrných zradil Ježíše Krista, a tak umožnil jeho zatčení a následné ukřižování, slyšeli určitě vyprávět i ti, co nepatří mezi věřící.

Jidáš si svůj čin později uvědomil, údajně vrátil peníze, které za svou zradu dostal, a oběsil se. A právě tvar velikonočních jidášů, tedy stočený provaz či uzel, má symbolizovat provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Někdy se z tohoto těsta kromě jidášů tvarují různá zvířátka, například zajíčci či ptáčci, jindy jsou to jen nožem či vidličkou ozdobené placky.

 

Zelený čtvrtek plný tradic

Jidáše jsou sladké velikonoční uzly z kynutého těsta, na povrchu potřené medem. Podle tradice by se měly péct i konzumovat ještě horké na Zelený čtvrtek. Lidé věřili, že pokud sní jidáše ještě za svítání, přinese jim to pro další rok dobré zdraví.  

Zelený čtvrtek je ostatně plný různých pověr a tradic. Tento den se například má uctívat pramenitá voda jako dárkyně života. Není vhodné se hádat nebo si něco půjčovat. A pokud vás snad náhodou trápí myši, stačí zapálit smetí a hodit ho přes plot, myši a případně i dotěrný hmyz utečou.

   

  Jak nejlépe upéct jidáše?

Základem je sladké kynuté těsto podobné tomu na vánočky či mazance, je ovšem trochu tučnější, proto jsou jidáše krásně vláčné. Jako první si připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a lžičky cukru. Jakmile kvásek vykyne, přidáme ostatní ingredience, uhněteme těsto, necháme vykynout a tvarujeme jidáše. 

Jidáše pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a před pečením je necháváme ještě chvíli kynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem (je možné je také lehce posypat drobenkou) a vložíme do předehřáté trouby. 

Čím jidáše ještě vylepšit? 

Přidat do těsta můžeme rozinky, které jsme předem namočili do rumu či horké vody. Rozinky dodají moučníku další chuť a vůni. Tu jim ale dá i trošku rumu nebo nastrouhané citronové kůry. Někdo do těsta dává i trochu badyánu nebo anýzu, aby jidáše krásně voněly. 

Čerstvé a ještě horké jidáše se mažou medem smíchaným s vejcem nebo troškou rozpuštěného másla, variantou je vejce rozšlehané s tučnější smetanou.

Recept na velikonoční jidáše  

Na 15 kousků si připravte: 42 g čerstvého droždí, 250 ml mléka (dle potřeby), 50 g cukru krystal, 2 žloutky, 70 g másla, 500 g polohrubé mouky, špetku soli. Na potření: 1 vejce a med.

Náš tip: Podle našeho video receptu si z kynutého těsta také můžete připravit roztomilé velikonoční zajíčky, které se hodí i jako dárek pro koledníky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více