Tipy na výrobu čerstvého smoothie, domácí zmrzliny či ledové tříště
30. 5. 2020 Tipy a triky
Pár parných letních dní je už za námi, žádná rosnička vám ale neodpřísáhne, že už žádné nepřijdou, i když to občas vypadá všelijak. Proto je dobré se na teplé dny připravit. V letním parnu vás nejvíce zchladí šťavnaté smoothie, osvěžující domácí zmrzka nebo super ledová tříšť.
Chia smoothie s mangem a kokosem
- 100 ml kokosového mléka
- 100 g čerstvých kousků manga
- 1/2 polévkové lžíce semínek chia
- 1 polévková lžíce medu
- 1 čajová lžička citronové, nebo limetkové šťávy
- Hrst máty nebo meduňky
- 8 velkých kostek ledu
Chia semínka ponoříme do kokosového mléka a necháme půl hodiny odpočinout. Ostatní přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Poté přidáme mléko s nabobtnanými chia semínky a zamícháme lžící. Toto smoothie chutná svěže díky mangu a kokosu a navíc zasytí. Ovoce může obměnovat dle chuti.
Brčálově zelené, ale výborné smoothie
Základem tohoto smoothie jsou vždy čerstvé listy špenátu, kterých potřebujeme 100 g, dále 100 g ovoce dle chuti a 100 ml vody. Kouzlo tohoto receptu spočívá v tom, že je volný, ale jak název napovídá, nápoj by měl být zelený, je proto vhodné použít třeba kiwi, špenát a vodu a pak už jen dohladka mixovat, a osvěžující nápoj je na světě. Pokud patříte k milovníkům experimentů, můžete zkusit přidat třeba okurku.
Ovocné smoothie
- 150 g čerstvých malin
- 2 vyzrálé banány
- 200 ml kokosového mléka
Všechny ingredience očistíme. Maliny propláchneme, banány oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Společně s kokosovým mlékem vložíme do mixéru a mixujeme. Pokud máte rádi změnu, vyzkoušejte místo kokosového mléka třeba mandlové či sojové s příchutí vanilky.
Domácí zmrzlina, kterou si můžete dát ihned
- 500 g zmraženého ovoce – domácího nebo koupeného
- 2-3 lžíce cukru, použít můžete i med či stévii
- 1 kelímek zakysané smetany, tvarohu, pribiňáku nebo klasické smetany
- Max. 100 ml studeného mléka
Všechny suroviny kromě mléka vložte do mixéru a rozmixujte. Postupně, po lžících přidávejte mléko, dokud se nevytvoří hustá hmota. Když to s mlékem přeženete, vytvoříte spíše ledový koktejl než zmrzlinu. Mixujte, dokud nevznikne mražený krém, který můžete ihned podávat. Pokud byste chtěli zmrzlinu mrazit, počítejte s tím, že přestane být heká a krémová.
Ledová tříšť
- 500 g jahod nebo jiného ovoce
- 500 ml vody
- 180 g cukru krupice, lze použít i med
- 3 lžíce citronové šťávy
Jahody omyjte, odstopkujte, rozmixujte a postupně přidejte cukr. Počkejte, až se rozpustí a dokud směs není hladká. V případě použití medu nemusíte čekat, než se rozpustí, jen jej vmíchejte. Pokud tříšť vyrábíte z jahod, vyjměte ji z mixéru a přeceďte, abyste se zbavili zrníček. Hotovou směs na tříšť dejte do dózy a vložte na 3 hodiny do mrazáku. Po této době bude po okrajích dózy tříšť přimrzlá, ale uprostřed bude mít správnou konzistenci, proto ji jen stačí promíchat a podávat nejlépe s brčkem a deštníčkem. Tříšť můžete ozvláštnit mátou, kůrou z limetky nebo meduňkou.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte pět tipů pro ještě lepší sladké pečení. Poradíme začátečníkům, jak snadno vykouzlit výborné moučníky
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Komentáře
30. 3. 2019 18:39