Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skladování potravin
Zdroj: Aafia Tanvir, Milan Ilic Photographer / Shutterstock.com

Se skladováním potravin mohou výrazně pomoct informace na etiketě. Některé výrobky ji však postrádají a doporučené informace nemusí být vždy dostatečně konkrétní na to, aby potraviny vydržely čerstvé co nejdéle. Vybrali jsme čtyři kategorie potravin a shromáždili fakta a doporučení ohledně skladování. Proč nedávat vejce do dveří lednice? A jakou potravinu nikdy neomývat?

1. Ovoce a zelenina

Věděli jste, že banány a jablka nepatří do lednice a navíc by neměly být ve stejné míse s ostatním ovocem? Je to proto, že uvolňují velké množství ethylenu – plynu, který urychluje zrání. Pokojová teplota dělá dobře také avokádu, citrusům a rajčatům. Ale jen do chvíle, kdy dozrají, pak je už uložte do lednice.

Jak je to s cibulí, česnekem a bramborami? Vítají suché, větrané, chladnější místo a pobyt ve tmě. Rozkrojenou cibuli zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice – tady vydrží asi týden. Stejně skladujte jakékoliv nakrájené ovoce či zeleninu, ale ještě předtím je vložte do děrované nádoby s maximální cirkulací vzduchu.

Samostatnou kapitolou jsou salátové okurky. Pokud nechcete pár dní po nákupu odřezávat změklé konce, zkuste metodu chytrého vrstvení – okurku omyjte, osušte, zabalte do papírové utěrky a vložte do uzavíratelného sáčku. Sáček pak umístěte do nejteplejší části lednice – dveří či přední části šuplíku. Křupavé osvěžení si díky tomu užijete i týden od koupě. Trik s kuchyňskou utěrkou a uzavíratelným sáčkem platí i na špinavou zeleninu z farmářských trhů. Před zabalením ji vždy omyjte a osušte.

Skladování potravin

2. Chlazené potraviny (maso, mléčné výrobky apod.)

Obecná poučka říká, že všechno jídlo, které se rychle kazí, by nemělo ležet na lince déle než dvě hodiny (a déle než jednu hodinu při teplotě vyšší než 32 °C) – pak ho nemilosrdně vyhoďte. Teplé prostředí si užívají bakterie, rychleji se v něm množí a mohou vám zadělat na nepříjemné zdravotní obtíže. Ještě opatrnější buďte u masa, mořských plodů, vajec, vařeného jídla i mléčných výrobků. Ty udržujte v lednici s maximální teplotou 4 °C či v mrazáku do -18 °C.

Všechny chlazené potraviny by měly být ve vzduchotěsném obalu či jiné uzavřené nádobě pro skladování potravin. Vyberte si ty průhledné – díky tomu si nebudete muset s partnerem tahat sirky, kdo vynese zapomenutou sekanou. Maso skladujte zabalené či zakryté v lednici v oddělené přihrádce na talíři či v misce, aby nedošlo ke kontaminaci jiných potravin. Můžete přizpůsobit teplotu přihrádky? Skvělé, nastavte ji na -1,7 °C.

Chlad výrazně zpomaluje množení bakterií, pokud se však trefíte do Achillovy paty lednice, můžete z ní už po pár dnech vylovit aromatický „poklad. O jaké části je řeč? Přece o dvířkách. Nikdy neskladujte chlazené výrobky ve dveřích, které platí za nejteplejší místo lednice. Ani mléko, ani vajíčka, ačkoli k tomu vestavěná plata vybízí. Na policích či v šuplíkách vydrží mnohem déle.

A otevřené konzervy? Vypadají nevzhledně, ale to není hlavní důvod, proč jejich obsah přesunout do uzavřených nádob. „Po otevření plechovky se zbytky kovu na okraji mohou vyluhovat do jídla a zanechat kovovou chuť, uvádí server Real Simple.

3. Houby

Houby mají porézní strukturu, díky které nasávají spoustu vodu. Kvůli tomu potřebují zůstat v suchu. Houby neomývejte, jen je zabalte do hnědého papírového sáčku. O přebytečnou vlhkost se postará i kuchyňská utěrka – houby do ní zabalte, vložte do misky a následně umístěte do lednice. Jen pozor na sousedství s tvarůžky či jinými aromatickými potravinami – houby absorbují také okolní pachy.

4. Bylinky

Kdo vkládá čerstvě utržené bylinky do sklenice s vodou na linku? A kdo je zavírá do pytlíku v lednici? Ani jedna metoda bujným zeleným kšticím nevyhovuje – a přitom by je stačilo zkombinovat. Podle renomované šéfkuchařky Marthy Stewart vydrží bylinky nejdéle v lednici, a to ve sklenici s trochou vody, čerstvě seříznuté, uvolněné z gumičky a překryté plastovým sáčkem. Vodu měňte každé dva až tři dny. Uvedené doporučení platí pro petržel, mátu i koriandr. Bazalka je vybíravější – nesnese chlad ani přímé slunce. Ustrojte ji stejně jako petržel či mátu a uchovávejte při pokojové teplotě.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli