Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
6. 11. 2021 Životní styl
Žádné pilulky, ani drahé doplňky stravy nebo exotické ovoce. Posílit imunitu, prodloužit si život, nebo dokonce i vylepšit stav své pleti a mysli můžete docela dobře i pomocí zdánlivě obyčejných a snadno dostupných českých potravin. Víte, které to jsou?
Vlašské ořechy a mandle
Vypadají jako malý mozek a když na ně půjdeme chytře, mohou nám taky tak pomoci. Vlašské ořechy totiž obsahují zdravé tuky, tedy omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, dále vitaminy A, B, C a E a cenné minerály hořčík, fosfor, draslík a zinek. Pravidelná konzumace ořechů proto pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mírní riziko vzniku infarktu, zlepšuje náladu, mírní zánětlivé procesy v těle a chrání srdce. Skoro totéž pak platí pro sladké mandle, které kromě již výše uvedených účinků navíc příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi a pomáhají i při hubnutí. Kvůli vysokému obsahu tuku jich však nejezte více než hrst denně.
Dýně a dýňová semínka
Tyhle oranžové boubelky si můžete dosyta dopřát i při hubnutí. Mají totiž hodně vlákniny a jen málo kalorií. Zároveň jsou zásobárnou minerálů, stopových prvků, vitaminů C a E a provitaminu A. Konzumace různých druhů dýní je výhodná pro všechny, ale zvlášť prospívá diabetikům a obézním. Účinné látky tykví mohou mírnit potíže se slinivkou, zpomalují stárnutí, zlepšují stav pleti, vlasů a nehtů a prospívají kardiovaskulárnímu systému. Semínka jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, linolovou a olejovou, a obsahují také hodně železa a zinku a pro oči prospěšnou látku lutein. Proto by je všichni měli zařadit do jídelníčku alespoň 3x týdně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Borůvky a ostružiny
Čerstvé i mražené borůvky lze bez nadsázky označit za super potravinu. Vynikají vysokým obsahem antioxidantů, vitaminu C a železa. Díky tomu chrání organizmus před bakteriemi i viry, zpomalují stárnutí, zlepšují imunitu i zrak, léčí zažívací potíže (průjem i zácpu) a působí dobře na močový systém. Velmi podobné účinky mají ostružiny, bohaté na vitaminy C a B, draslík, železo, karoteny a kyselinu listovou. Ostružiny, které teď seženete nejspíš jen kompotované nebo mražené, mají protizánětlivý efekt, působí dobře na kardiovaskulární systém, čistí pleť, mírní menstruační potíže a pomáhají udržovat duševní svěžest.
Mohlo by vás zajímat
Sladkovodní ryby
Kapr, pstruh, cejn, candát… české sladkovodní ryby jsou zdrojem kvalitního masa s vysokým obsahem bílkovin a nízkým zdrojem tuků. Například kapří maso obsahuje ve 100 g necelých 500 kJ, což není nijak mnoho, a zároveň 17 % bílkovin. Pstruh má na 100 g bezmála 600 kJ a 21 g bílkovin. Pravidelná konzumace českých ryb příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu v krvi, tím zlepšuje naše kardiovaskulární zdraví, snižuje krevní tlak, zlepšuje mentální kondici a dokonce mírní deprese a úzkosti.
Saláty a listová zelenina
Hlávkový a římský salát, kadeřávek, mangold či čerstvý špenát patří mezi bohaté zdroje fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů A, C a B, vlákniny a zeleného barviva chlorofylu. Tento koktejl účinných látek ve vedení právě s chlorofylem posiluje obranyschopnost organismu, mírní zánětlivé procesy v těle, pomáhá ničit viry a bakterie a působí proti stárnutí i proti vzniku nádorového bujení.
Čerstvé bylinky
Oblíbená petrželka, ale i řeřicha, máta, meduňka… Všechny jsou plné vitaminů a cenných minerálů, každá z bylinek „umí“ něco jiného, každá nám však nějak pomáhá. Meduňka zklidňuje a vylepšuje spánek, máta prospívá trávení, řeřicha působí jako přírodní antibiotikum, petrželka vylepšuje trávení. Zařaďte bylinky do svého jídelníčku denně, uvidíte, jak se záhy budete cítit lépe.
Luštěniny
Hnědá i červená čočka, fazole nebo hrách jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů a železa. Díky tomu prospívají trávicímu traktu, snižují riziko vzniku diabetu II. typu, pomáhají při hubnutí, snižují krevní tlak i cholesterol. Dopřejte si je 2-3 x týdně.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč