Tofu a tempeh: Jsou sojové náhražky masa opravdu tak zdravé, jak se říká?
27. 11. 2020 Životní styl
Zatímco v Asii jsou běžnou pochoutkou, v Evropě a Americe je považujeme za jakýsi symbol vegetariánské a veganské kuchyně, ale rovněž zdravého jídelníčku. Tofu a tempeh jsou potraviny vyrobené ze sóji, které mohou nahrazovat maso. Otázkou je, zda jsou skutečně tak prospěšné, jak se tváří jejich výrobci...
Tofu? Jednou za čas neškodí
Ačkoliv dnes už tofu seženeme běžně i v supermarketu, ještě před pár lety se tato bílá kostka dala koupit především v obchodech se zdravou výživou. Opravdu je ale zdravá? Tofu se vyrábí srážením sojového mléka s potravinářskou sádrou a pochází z Číny, kde se začalo jíst už někdy ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se pak tofu rozšířilo do Japonska, následně do Vietnamu a Thajska a dodnes patří ke stálicím východoasijské kuchyně. Měkké tofu se používá do omáček a polévek, tvrdé do smažených jídel nebo tam, kde nahrazuje maso.
Tofu se konkrétně vyrábí tak, že se namočené a nabobtnalé sójové boby rozmixují do formy jemné kašičky. Ta se pak vaří při teplotě nad 100°C a vznikne sójový nápoj, který je potřeba vysrážet a zatížit, aby z něj odešla všechna voda. Kostka, která zbude - to je přírodní tofu, které je možno ještě udit, případně naložit do koření či bylinek. Právě pro vlastnost rychle přebírat chutě a vůně dalších surovin je tofu tak oblíbené. Problém je, že dlouhodobá a častá konzumace sóji může našemu organismu škodit.
Mohlo by vás zajímat
Sója přirozeně obsahuje řadu vitamínů, minerálů i vlákniny. Lidské tělo ji tráví malinko hůře než jiné luštěniny, ale to nevadí. Pes je zakopaný v tom, že kvůli "sójovému boomu", který proběhl před několika lety v západním světě, má tofu, které běžně dostaneme na pultech obchodů, s původní výživnou potravinou málo společného. Přidává se do něj totiž levný sójový bílkovinný izolát, který vzniká jako odpad při výrobě sójového oleje. Pokud si chcete tofu jednou za čas dopřát, kupujte jen to opravdu kvalitní, ideálně dovezené přímo z Asie, ale počítejte s tím, že bude dražší.
Tempeh a vitamín B12
Podobná diskuze o prospěšnosti, či naopak škodlivosti se vede i o indickém bratranci tofu - na ostrově Jáva oblíbeném tempehu. Ten se vyrábí také ze sójových bobů, ale postup je trochu jiný než v případě tofu. Boby se nejprve uvaří a posléze se naloží do živé kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae. Ta jimi proroste, spojí je a vznikne konzistentní, tvrdá bílá hmota. I pro svou tvrdší formu se tempeh častěji než tofu využívá jako náhrada masa v nejrůznějších receptech a ostatně - "javánské maso" je jeho zavedená, i když dnes už trochu archaická přezdívka.
Mohlo by vás zajímat
Díky fermentaci je tempeh plný bílkovin, minerálů a vitamínů. Nejvíce se diskutuje o obsahu vitamínu B12. Právě ten si vegetariáni a vegani často musí dodávat pomocí tabletek a dalších doplňků stravy, neboť se jim ho nedostává z masité stravy. Když se objevily názory, že tempeh ho má dostatek, aby to "bíložravcům" stačilo, proběhlo několik vědeckých studií, které zkoumaly, jak to je ve skutečnosti. Ukázalo se, že obsah vitamínu B12 v tempehu kolísá v závislosti na tom, jaké přidružené bakterie jsou při jeho výrobě přítomné, protože vitamín nevyrábí přímo plísně používané k jeho fermentaci. A protože na západě se i kvůli cenně a zrychlení výroby k fermentaci tempehu používají čisté plísňové kultury, výsledný obsah vitamínu B12 je v produktech produkovaných v Evropě a Americe je oproti domácímu tempehu z asijských tržišť zcela zanedbatelný.
Takže - ať už jste vegetariáni nebo vegani, či si prostě občas rádi dopřejete tofu a tempeh, určitě to nevadí, je-li to v menší míře. Rozhodně ale od těchto produktů nečekejte zázraky a pro lepší zdraví raději jezte průmyslově nezpracované potraviny a především hodně ovoce a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Zdravá chuťovka k posezení u vína? Zkuste pražená dýňová semínka!
Také je vám vždycky líto vyhazovat vydlabaná… Číst více
Oblíbené pokrmy z květáku a brokolice
Květák a brokolice Květák a brokolice jsou zajímavé košťáloviny, které se pěstují kvůli svým zvláštním „květům“. Je to vlastně shluk nerozkvetlých… Číst více
Nejlepší polévky v Praze: Kam na dýňový krém, kam na kyselo a kde dělají skvělý boršč?
Také máte s příchodem chladných dnů častěji chuť… Číst více
Jak připravit jednoduchý zelný salát. Stačí několik surovin
Zelný salát nemusí být nic složitého, přesto si na něm můžeme pochutnat. I jednoduchá jídla si často oblíbíme a rádi se k nim vracíme. V… Číst více
Zimní saláty podle oblíbených receptů. Zelí, cibule a kořenová zelenina - snadno dostupné suroviny pro zdraví a sílu
Snadno dostupné suroviny Kořenová zelenina, cibule a zelí, ať už hlávkové nebo čínské, jsou dobrým a osvědčeným základem mnoha chutných salátů. Kdo… Číst více
Cuketové bramboráky: Jak na ně, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé
Jako každý rok nám začíná období, na které se… Číst více
Falešná dršťková z kotrče: Příprava je jednoduchá, chuť fantastická a náklady téměř nulové
Přinesli jste si z lesa zajímavou kadeřavou houbu… Číst více
Obyčejný hospodský zelný salát bude díky jednomu kroku krásně šťavnatý a křupavý zároveň
Zachutnal vám obyčejný hospodský zelný salát?… Číst více
Co udělat se zbylou bramborovou kaší? Hodí se k zahuštění polévek, ale i jako základ pro placičky, krokety či k zapečení
Když vám zbude bramborová kaše, nemusíte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejlevnější zdroj vitamínů vyroste i v zavařovačce. Dopřejte si klíčky a buďte fit!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Hubnete nejen pohybem! Co jíst před tréninkem, co při něm a co po něm?
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník