Bylinky
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 2 hodinami
„Jak na zvýšený cholesterol“ magdalenka, před 13 hodinami
„Jak odstranit starou fotku u receptu?“ agatha_001, 28. 5. 2024 06:59
Poslední příspěvky
„Hezký zamračený čtvrtek, dneska jel manžel na nákupy sám.…“ tara23, před 2 hodinami
„Nadja: teda Nadi v lázních vaří luxusně , žádné hodně…“ tara23, před 2 hodinami
„Krásný den ☀️ dnes vepřová játra s rýží; tomatová polévka…“ Eviip, před 2 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 1 hodinou
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 2 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno před 20 hodinami
Rychlý hot dog
Přidáno 29. 5. 2024 08:30
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
Přidáno 29. 5. 2024 08:17
Přečtěte si Zobrazit více
Zajímavosti o kávě, které možná neznáte: Víte, že v tradičním ranním nápoji pijete pecky třešní?
Jak se jedlo v 60. letech: Stravování v družstevní jídelně a doma aneb Na poli vdolky a buchty, na traktoru jen lehčí jídla
Tatranský čaj: Kořeněný vánoční nápoj ze Slovenska má grády! S karamelizovaným medem a citronem ale chutná skvěle
20. 7. 2019 09:00
19. 7. 2019 22:17
16. 7. 2019 20:54
14. 7. 2019 14:18
Bývají tady dotazy nad bylinkou či zeleninou zvanou šrucha. Protože jsem si svého času opsala z časopisu Katka něco o této rostlině a připadá mi to zajímavé, přidávám i pro pobavení i pro poučení.
Šrucha neboli portulaka má díky svým okrouhlým masitým lístkům v malawském jazyce kouzelný název "zadek náčelníkovi ženy". Tato listová zelenina byla již před 3500 lety vysoce ceněna jako léčivý prostředek. U nás se někdy objevuje jako plevel na vinicích jižní Moravy. Dnes existuje přes 40 různých odrůd. Některé z nich dokonce pěstujeme vyšlechtěné pro jejich půvabné kvítky ve skalkách. Na 5-10 cm dlouhých šťavnatých výhoncích "divoké šruchy" vyrůstají okrouhlé masité lístky. Ty se spolu s konci výhonů sklízejí ještě před květem. Mají příjemnou ostrou až nakyslou chuť.
Šrucha obsahuje: Mnoho vitamínů A a C a mimo to hojně draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Lístky mají až 93% vody. Portulák je výrazně močopudný prostředek, utišuje křeče a kašel, pročišťuje organismus. Nevhodný je ale pro těhotné ženy. Sezóna: od března do října. Stonky lístků musí být pružné, výhony ne delší než 3-5 cm. Uchování: v chladničce v perforovaném mikroténovém sáčku uchováváme ne déle, než 1 den. Použití: syrové mladé lístky používáme do míchaných zeleninových salátů, polévek, omelet a bylinkových omáček.