Den arašídového másla
Národní den
Den arašídového másla připadá každý rok na 24. ledna. V anglicky mluvících zemích je arašídové máslo nepostradatelnou součástí každé svačiny. Tu nejčastěji tvoří dva tenké plátky toastového chleba, promazané bohatou vrstvou arašídového másla a pikantního ovocného džemu nebo marmelády.
Arašídové máslo je relativně zdravá pochutina, vyrobená mixováním arašídů. Ty obsahují velké množství tuku, který při mixování uvolní, takže má výsledná hmota opravdu máslovou konzistenci. V obchodech najdeme arašídové máslo ve více variantách - s křupavými kousky arašídů (crunchy), nebo jemné, krémové konzistence (smooth). Dále pak slané či sladké, to je nejčastěji doslazené javorovým sirupem, či medem. V kupovaném arašídovém másle jsou však přidané ještě konzervanty a dochucovadla, takže nejzdravější variantou je pomazánka připravená doma.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit domácí arašídové máslo?
Na výrobě této pochoutky není nic složitého, pomocí jednoduchého návodu to zvládne každý!
1. Arašídy dozlatova opražíme v troubě (cca 10 minut na 180 °C).
2. Vychladlé arašídy rozmixujeme v mixéru nebo v blenderu, který je součástí mixéru.
3. Přidáme sůl (nebo med či javorový sirup) podle chuti a mixujeme, dokud nemá hmota požadovanou konzistenci.
Hotové arašídové máslo pak používáme klasicky k mazání chleba, či jako přísadu do moučníků nebo dezertů. Znáte například neodolatelně křehké sušenky z burákového másla, které se přímo rozplývají na jazyku? Nebo máte chuť spíše na měkoučké banánové muffiny s arašídovým máslem, či elegantní kakaové řezy s arašídovým krémem, které budou ozdobou na každém slavnostně prostřeném stole?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den arašídového másla?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě