Den baklavy
Národní den
Baklava je sladký zákusek, který se objevuje v mnoha světových kuchyních. O původ tohoto dezertu se vedou spory napříč celým Balkánem, Tureckem, většinou arabských zemí, Íránem a dalšími zeměmi či oblastmi. Jedno ale víme jistě, baklava z dokonale křehkého těsta, křupavých oříšků, másla a slaďoučkého sirupu slaví svůj den 17. listopadu. A pokud si ji tento den dáte, bude to pořádně sladká oslava.
Jak už jsme předeslali, o původ baklavy se vedou sáhodlouhé pře. Napovědět by mohla skutečnost, že slovo baklava je arménského původu – jde o složeninu slov bahk (půst) a halva (sladkost). Existují však i další možnosti výkladu vzniku tohoto názvu. Zkrátka se budeme muset spokojit s konstatováním, že baklava vznikla někde na území někdejší Osmanské říše.
Baklava se v minulosti konzumovala při slavnostních příležitostech – v arabských zemích během postního měsíce ramadán, v Řecku se pak připravovala na Velikonoce. Tradiční baklava měla čtyřicet vrstev těsta, na každý postní den jeden.
Dezerty, zákusky, poháry
Říká se jim sladká tečka na závěr a obvykle jsou nejoblíbenější součástí celého menu. Řeč je o sladkých dezertech, které si jistě minimálně čas od času s velkou radostí dopřeje každý z nás. Za… Podívejte se na všechny dezerty, zákusky, poháry.
Jak připravit baklavu
Existuje velké množství receptů na baklavu. Rozeznáváme baklavu v podobě rozkrájených čtverců i trojúhelníků, lze se však setkat i s kulatými řezy. V řecké kuchyni můžeme narazit na baklavu pořádně nacucanou sirupem. Doslazuje se též medem. Náplň mezi listy křupavého těsta mohou tvořit sekané vlašské ořechy i zelené pistácie. Všechny baklavy však spojuje jedno – a sice speciální listové těsto filo nebo turecké yufka.
Nejlepší baklava je ta právě vyndaná z trouby. Avšak pozor! Kvůli vysokému obsahu másla a sirupu je tento dezert kalorický.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den baklavy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 12 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 12 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 15 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 15 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 15 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 21 hodinami