Den bramborových hranolků
Národní den
Hranolky z brambor jsou bezesporu jedním z nejoblíbenějších jídel na celém světě. Tyto tenké, křupavé a zlatavé proužky brambor jsou ztělesněním jednoduchosti, ale také velkolepé chuti. Proto si zaslouží svůj vlastní den, který se každoročně slaví 13. července.
Historie bramborových hranolků sahá až do 18. století, kdy se v Belgii začaly poprvé vařit tenké plátky brambor. Tyto kousky brambor nabídli francouzsky mluvící Belgičani americkým vojákům, kteří po druhé světové válce přivezli pommes frites (francouzsky smažené brambory) do své domoviny s názvem French fries. Postupem času se tato tradiční specialita stala oblíbenou pochoutkou po celém světě. Bramborové hranolky jsou dnes neodmyslitelnou součástí fast foodu, restaurací i domácí kuchyně. Jejich popularita je založena na jedinečné kombinaci skvělé chuti a jednoduchosti přípravy.
Mohlo by vás zajímat
Domácí nebo kupované?
Díky své všestrannosti se hranolky mohou stát základem pro přílohu k obědu i bohatou večeři. Mohou být servírovány s různými omáčkami od kečupu či tatarky, po netradiční např. cibulové omáčky. Velmi chutná je i kombinace s dalšími ingrediencemi, jako je sýr, slanina nebo zelenina. Přemýšlíte, zda hranolky koupit nebo připravit doma? Kupované hranolky nabízejí pohodlí a rychlost, ale domácí hranolky mají nespornou výhodu čerstvosti a možnosti přizpůsobení chutí. Při přípravě domácích hranolků si můžete vybrat kvalitní brambory, použít vlastní koření a pečení si přizpůsobit podle svých preferencí. Navíc, domácí hranolky jsou zdravější alternativou, protože si sami můžete volit typ i množství oleje při jejich přípravě. Pokud hledáte dobrý recept, máme pro vás připraven bohatý receptář.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bramborových hranolků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 7 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 10 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 11 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
Fast food zdravě i pro děti: Cuketová pizza, krůtí řízečky i tvarohové knedlíčky malé caparty nadchnou
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina