Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
7

Den burrita


Den burrita
Zdroj: Pixabay

Národní den

Patříte k milovníkům mexické kuchyně? Oslavte 7. dubna Den burrita, lahodnou tortillou s hovězím masem, zeleninou a kořením. Burrito se výborně hodí jako pokrm do ruky, který si pohodlně vychutnáme i bez příboru, na cestách, nebo na výletě.

Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto oblíbeném pokrmu zvaném burrito, jehož moderní verze je v USA známá jako Tex-Mex. Ve španělštině je doslovný překlad názvu "oslík", protože jídlo svým tvarem připomíná balíky převážené na oslím hřbetě. Burrito se snadno konzumuje jako jídlo do ruky, a protože jsou v Mexiku rychlá občerstvení na každém rohu, není se čemu divit, že ho zde milují. Základem jsou tradiční mexické tortilly z pšeničné mouky, které se plní hovězím masem, omáčkou, kořením a zeleninou. Burrito se následně zapeče, nebo osmaží, aby tortilla byla na povrchu křupavá. 

Jak připravit domácí burrito

Nejdříve si připravíme tortilly, které jednoduše zvládneme doma, nebo koupíme již hotové. Dále potřebujeme hovězí maso, nejčastěji mleté, nebo steak, který orestujeme na pánvi a nakrájíme na tenké nudličky. Ostatní suroviny přidáváme podle naší chuti. Do tradičního burrita patří uvařené fazole, rýže, nastrouhaný sýr a zelenina (salát, kukuřice, rajčata). Dochutíme kořením v podobě chilli a koriandru a přidáme omáčku ze zakysané smetany, salsu, nebo guacamole z avokáda. Celou náplň navrstvíme na polovinu placky a tortillu zavineme. Takto připravené burrito osmažíme na sucho na pánvi, nebo krátce zapečeme v troubě. Pokud si budeme brát burrito sebou na výlet, stačí jen zabalit do alobalu, který udrží teplotu pokrmu a můžeme vyrazit. 

Kdo by neměl promeškat Den burrita?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více