Den cukrové vaty
Národní den
Den cukrové vaty připadá na 7. prosince. Kdo by nemiloval tuto sladkou pochoutku? Nadýchaný obláček cukrové vaty na špejli neodmyslitelně patří ke každé pouti či dětské party a pochutnají si na něm nejen děti, ale i dospělí. Málokdo ví, že cukrovou vatu znali už ve staré Číně, kde jí říkali “dračí vous”.
Cukrovou vatu v dnešní podobě známe teprve od konce 19. století. Vyrábí se za pomoci speciálního přístroje, ve kterém se cukr při vysoké teplotě zahřeje, rozpustí se a je při vysokých otáčkách vháněn do bubnu, kde se prudce ochladí a tvoří tak tenká, jemná vlákénka. Ta se pak postupně namotávají na špejli nebo kornout a sladká dobrota je na světě. Při jejím vychutnávání si musíme dát pozor snad jen na vosy, které přitahuje vůně cukru, a na vítr – díky němu měl snad každý z nás už alespoň jednou v životě cukrovou vatu ve vlasech, nebo nalepenou na obličeji.
Mohlo by vás zajímat
Cukrová vata jako nejoblíbenější sladkost
Cukrová vata patří bezesporu mezi nejoblíbenější sladkosti našich dětí, láká je už jen na pohled, vyrábí se totiž v různých barvách a příchutích, jako je klasická jahodová, citronová nebo broskvová, ale také vanilková, čokoládová a karamelová a spousta dalších. A nesmíme zapomenout na žvýkačkovou a šmoulí (ostružinovou)!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den cukrové vaty?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 18 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky