Den jablečného koláče
Národní den
Den jablečného koláče, který připadá každoročně na 13. května, je ve znamení sladkého moučníku. Koláč plný sladkých jablíček, který voní skořicí, máslem a s klasickou křupavou mřížkou na povrchu, je dokonalé občerstvení, kterým můžete pohostit rodinu i blízké. Jak budete tento den slavit vy?
Jablečný koláč (angl. Apple Pie) je tradiční moučník v anglicky mluvících zemích. Zejména ve Spojených státech se jedná o výjimečný dezert až důležitý symbol. Koláč se peče na oslavu Dne nezávislosti a za války prý dokonce američtí vojáci prohlašovali, že bojují za „mámu a jablečný koláč“. Kdybyste hledali první tištěný recept, dostali byste se na konec 14. století do Anglie a zjistili, že musíte mít připraveno těsto, dobrá jablka, dobré koření, hrušky, fíky a šafrán.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jablečný koláč?
Receptů existuje opravdu velké množství. Na tradiční jablečný koláč budeme potřebovat 280 g hladké mouky, 180 g studeného másla na kostičky, 4 lžíce ledové vody a špetku soli. Ze směsi vytvoříme těsto, které moc nehněteme, rozdělíme na poloviny a dáme na hodinu do lednice. Těsta rozválíme, jedna polovina putuje do koláčové formy a z druhé uděláme slavné proužky. Do koláče samozřejmě patří oloupaná jablíčka se skořicí, máslem a cukrem. Jaký je váš rodinný recept na jablečný koláč?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den jablečného koláče?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 3 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Americký jablečný koláč páj (apple pie) je populární zejména v anglicky mluvících zemích. Poradíme, jak ho upéct a podávat
Aby vaše bábovka měla formu aneb Velký průvodce materiálů: Využijete spíš silikon, teflon nebo keramiku?
Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek