Den kocoviny
Národní den
Po prohýřené noci plné alkoholu následuje nekompromisní kocovina. Zaručený lék na kocovinu nenajdete, ale můžeme zkusit poradit, jak tento nepříjemný stav zmírnit a dodat vám energii. Den kocoviny připadá na 6. srpna.
Každý organismus odbourává alkohol jinak. Někdo se zvládne oklepat po alkoholovém dýchánku rychle, jiný trpí nepříjemnými kocovinami. Tělo je po konzumaci nadměrného množství alkoholu dehydrované, játra jsou zaneprázdněna odbouráváním alkoholu. Organismus postrádá minerály, vitamíny a energii všeobecně. Bolí hlava i svaly, zvedá se žaludek... Důležité je co nejdříve doplnit tělu tekutiny (nealkoholické). Nedávejte si ale silnou kávu, protože ta tělo ještě více odvodní. Ideální je obyčejná voda či minerálka. Napravit se můžete také gulášem či nějakým pikantnějším jídlem. Jen v případě, že vás ovšem nebolí žaludek. Může se totiž stát, že na jídlo nemáte kvůli kocovině ani pomyšlení. V top případě vypijte vodu s citronem, nebo s trochou octa - ideálně vinného nebo jablečného. Pomoci může i lák z kyselých okurek.
Mohlo by vás zajímat
Jak se zbavit kocoviny
Od kocoviny vám může pomoci polévka, která dodá organismu tekutiny i minerály. Ideální je silný masový vývar, hodí se však i vývar zeleninový. Doporučit lze také česnečku. Žaludek můžete povzbudit též zeleninovým koktejlem. Na zklidnění žaludku pomáhají také bylinkové čaje - mátový, zázvorový, heřmánkový atd. Zkusit můžete také suchou vařenou rýži či dušenou zeleninu. Důležité je se pořádně vyspat, osprchovat a pak se projít na čerstvém vzduchu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kocoviny?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 4 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 7 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 9 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 11 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů