Den milovníků burgerů
Národní den
Hamburgery, jeden ze symbolů moderního života a konzumu, mají také svůj svátek. Den milovníků burgerů připadá každoročně na 15. února. A nikdo neví proč. Je to ale skvělá příležitost si plátek masa (či jeho náhražku) a další pochutiny vložené v žemli pořádně vychutnat.
Hamburger měl svou současnou podobu, tedy plátek masa v rozkrojené housce, získat v roce 1891 v americké Oklahomě. Co se burgerů týká, na výběr jich máte velké množství: to máte cheesburger, chilli burger, klasický hamburger… kromě masa a housky v něm tradičně bývá salát, cibule, rajče či okurka.
Burgery máme spjaty většinou s masem, klasikou je hovězí maso. Nejprve je třeba jej umlít, pokud to nezvládnete sami, obraťte se na řezníka, či si rovnou mleté kupte. Pokud si maso melete sami, po umletí masu prospěje asi dvou hodinové odležení v ledničce. Pro lepší chuť je třeba maso smíchat s vhodným kořením. Pamatujte, že burgery nesmějí být vysušené, nepečte je proto příliš dlouho. Nemusíte zůstávat u hovězího masa. Milovníci vepřového mohou i zde použít mleté nebo upečené trhané vepřové. Používá se též kuřecí či jehněčí maso, své kouzlo má i mleté rybí maso.
Burgery
Hamburger (zkráceně burger) je grilovaná placka mletého masa vloženého mezi rozkrojenou housku, často se přidává salát, sýr, cibule a rajče. Existuje však mnoho variant včetně bezmasých. Nejčastěji… Podívejte se na všechny burgery.
Jak na bezmasé burgery
Kdo maso nerad, může sáhnout po bezmasých variacích. Bezmasou náplní může být třeba grilovaný nebo opečený steakový žampion Portobello, grilovaný sýr či tofu. Vyzkoušet můžete také zeleninové burgery - nabízí se třeba placičky z červené řepy, jejíž barva nejvíc připomíná maso. Dále tu jsou luštěninové burgery
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den milovníků burgerů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnové kari s brokolicí a rajčaty
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 19 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 19 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 21 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 22 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Oplatky s náplní Svěženky, Dukla či Kávěnky se daly koupit za 1,50 Kčs a dělaly se v různých příchutích
Celerový salát na chlebíčky: Celerem rozhodně nešetřete, chuť kromě majonézy a cibule doladí ještě jedna ingredience