Den španělské paelly
Národní den
Den španělské paelly najdeme v kalendáři každoročně 27. března. Jde o aromatický rýžový pokrm z jednoho hrnce, který je naplněný všemi druhy lahodných ingrediencí – od zeleniny přes mořské plody až po šafrán, který dodá správnou chuť.
Chcete-li zažít Španělsko na talíři, dopřejte si pravou rýžovou paellu. Rozhodně do ní nezapomeňte dát rajčata a špetku šafránu. Hlavním tajemstvím úspěchu tohoto oblíbeného pokrmu španělské a středomořské kuchyně jsou kvalitní a čerstvé suroviny. Základem je kulatý druh rýže. Zrna zůstávají celá a neslepená a jsou plná chuti. Další důležitou ingrediencí je šafrán, který pokrmu dodá zlatavou barvu, a extra panenský olivový olej. Španělé nejčastěji přidávají maso, ryby nebo plody moře nebo zeleninu podle chuti. Velmi často se objevují fazole, hrášek, artyčoky nebo papriky.
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…
Paella a její původ
Paella pochází z oblasti Valencie na východním pobřeží Španělska. Dobře je znám starý příběh o služebnících maurských králů, kteří vytvářeli pokrmy z rýže ze zbytků z královských banketů. Traduje se, že slovo paella pochází z arabského výrazu „baqiyah“, což znamená zbytky. Druhou možností je, že slovo pochází z názvu pánve, na které se připravuje. Ta totiž vypadá podobně jako plochý talíř (latinsky patella), na kterém se dříve přinášely obětiny bohům.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den španělské paelly?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12