Den svařáku
Národní den
Horký svařák vonící skořicí a hřebíčkem má většina z nás spojený s atmosférou vánočních trhů. Nic nám ale nebrání, připravit si tuto horkou dobrotu kdykoli během roku. Proč ne zrovna v den svařáku, který slavíme každoročně 3. března?
Svařák je horký nápoj, vyrobený z červeného vína a koření – nejčastěji skořice, hřebíčku a badyánu. Podle chuti do něj můžete přidat na kolečka nakrájený citron nebo pomeranč a víno dosladit troškou cukru. Příprava svařáku má několik důležitých pravidel. Víno volíme střední jakosti, chuť nekvalitního vína totiž nenapraví žádné koření ani cukr. Naopak, svařit velmi kvalitní víno je škoda, to si raději vychutnáme jen tak, samotné. Další důležitou zásadou při výrobě svařáku je víno jen zahřát, nikdy nesmí vřít. Varem se vypařuje alkohol, proto víno zahříváme jen do té doby, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna, pak ihned odstavíme ze zdroje tepla. Máte-li naopak chuť na nealkoholickou verzi svařáku, víno nechte delší dobu provařit, vyvaří se z něj tak všechen alkohol, ale typická chuť vína a koření zůstane.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší svařák
Abychom ze svařáku neudělali nealkoholický nápoj, nejlepším způsobem, jak ho připravit je povařit nejdříve koření s trochou vody a cukrem, a teprve až se koření krásně rozvoní, přidáme víno, které už jen prohřejeme. Spolu s kořením můžeme ve vodě povařit kromě nakrájeného citronu či pomeranče třeba kousky jablek. Svařák s jablíčky je ještě o kousek lepší, než ten klasický. Nebo zkuste připravit svařák na základu ze zkaramelizovaného cukru, který zalijete červeným vínem a už jen krátce prohřejete. Svařák s karamelovou chutí si jistě zamilujete. A víte, že svařák můžeme připravovat i z bílého vína? Jen je v takovém případě třeba volit víno sladší, suché bílé víno je na svařák příliš kyselé. Do bílého svařáku se hodí pomeranč lépe než citron, koření k jeho přípravě použijeme stejné jako u svařáku červeného. Patříte-li mezi milovníky silnějších míchaných nápojů, jistě znáte švédský “trochu vylepšený” svařák, zvaný glögg. Tak neváhejte, a pusťte se do přípravy šálku horkého, voňavého svařeného vína!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den svařáku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář